8.2 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Пет правила за бърз ремонт

Мнозина от нас получават киселини в стомаха само при мисълта за ремонт у дома. Има момент обаче, когато той е неизбежен. Освен това, лятото е най-подходящия сезон, тъй като латексът и лепилото за тапети съхнат бързо, жилището може да се проветри много добре след лакирането на паркета, прането след чистенето съхне бързо, а и като свършим някои неща от него сами по време на отпуската, ще спестим някой и друг лев.

Нерви обаче трудно бихме спестили, ако не се придържаме към някои основни правила.

Първо правило: Не започвайте на юруш, действайте по план. Представете си как ще изглежда стаята или помещението след ремонта. Преценете дали някъде има рискови места, като например леки преградни стени, които могат да бъдат пробити или наранени неволно, необходимо ли е разрешително за избиването на носещи стени, знаете ли откъде по стените минава електромрежата, за да не я нарушите, санитарните и водоносните тръби. Едва, след като си изясните тези неща, пристъпвайте към действие. Когато наемете майстори, непременно им начертайте всички тези детайли, за да избегнете неприятните ситуации.

Второ правило: Изберете внимателно майсторите. Не се доверявайте на хора от случайни обяви. Наемете работници, които са правили ремонт на ваши познати и сте сигурни, че те са доволни от тях. Ако можете да се уверите и от работата им нагледно, направете го. Да се сключи договор с ремонтна бригада е нещо почти невъзможно. Факт е, че повечето от тях работят „на черно”, договори не сключват, не издават и касови бонове. Ако, все пак, попаднете на такива, които работят легално, то сключете договор, включващ непременно клауза за обезщетение при оказани дефекти и нанесени щети по време на ремонта. Не плащайте предварително!

По време на ремонта се пазете от номера като „Бате, дай аванс, че и други ме търсят за работа, да сме сигурни” или „Господине, откраднаха ми машините, изтеглих кредит, ще трябва да ми платите част от парите, за да продължа работата”. Тези номера са отдавна известни, но човек им се връзва, ако майсторът е с актьорски умения.

Трето правило: Купете материалите предварително. Не се доверявайте на майстора в последния момент. Човекът може да е читав, но може да ви купи нещо евтино или некачествено от „свой човек” и да ви вземе пари като за екстра качество. От всеки материал купете и малко количество запас, например една ролка тапети в повече. Никога не знаете какво може да се случи.

Четвърто правило: Използвайте съвременни материали, като бързосъхнещи шпакловки, бои и лепила, както и бързомонтиращи се материали. Преди началото на ремонта уточнете дали майсторите имат професионално оборудване, което значително ще ускори ремонта във вашия дом. Например, имат ли те перфоратори, помпи за боя, лазерни измерителни инструменти и т.н.

Пето правило: Малко преди приключването на ремонта можете да започнете избирането на мебели. Ако не правите дизайнерско оформление на дома си, то се придържайте към стандартните решения, които се монтират бързо.

И нещо за последно, макар и немаловажно. Ако имате останали средства от планираните за ремонта, наемете чистачка, която да помогне на съпругата ви в голямото чистене слез завършването му. Сигурни сме, че като добър и грижовен съпруг, вие също ще й помогнете в привеждането на дома в отличен вид.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles