8.2 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Кога да вземем коте на детето

Детето вкъщи постоянно хленчи за коте. Самите ние също нямаме нищо против, някога сме имали  пухкав домашен любимец. Кога обаче да стане това?

В такива недоумения изпадат немалко родители.

Най-добре е да подарите коте на детето след седмата му годинка. Тогава то ще проумява разликата между живото същество, макар и четириного, и играчката. Ако малчуганът смята котето точно за своя играчка, това е опасно и за двамата.

Хлапето може да започне да измъчва животинката, а в самоотбрана тя да го одраска или ухапе. Желателно е то не само да играе с котето, но и да се научи да му дава храна, да сменя водата в паничката му, дори да участва в изчистване на тоалетната му. Така детето ще се научи на отговорност още от малко.

По-подходящо да се вземе малко коте, а не отраснала котка с придобити навици. Освен това, то не бива да е бездомно от двора, например, а от стопанин или от развъдник. Преди това трябва да разпитате и да се убедите, че животинката не е болна, че е обезпаразитена за вътрешни и външни паразити, че е ваксинирана, а от личното си наблюдение в дома на стопанина му да наблюдавате дали е игриво и дали се храни добре. Последните две неща са белези за добро здраве. Разпитайте за характера му. За детето е необходимо добродушно, ласкаво коте. Сърдитото, което не иска да го докосват, не става. Много важно е то да е научено да ходи в котешка тоалетна.  Препоръчват се късокосместите. Дългокосместите оставят повече козина у дома и изискват повече чистене, от тях са възможни и алергии. Породистите котки обаче са по-ласкави, капризни и нежни. Те могат да не издържат интензивните игри с новия малък стопанин. Те по-лесно се простудяват и се разболяват при нарушаване на диетата, а детето често пъти е готово да ги нагости с парченце торта, мляко, бонбон или друг нещо.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles