8.9 C
София
събота, април 27, 2024
spot_img

Погребват папа Бенедикт XVI на 5 януари

Тленните му останки ще бъдат изложени за поклонение на 2 януари, заупокойната служба ще води папа Франциск

Погребението на папа Бенедикт XVI ще бъде на 5 януари, предадоха световните агенции. 

Папа Франциск ще ръководи заупокойната служба за Бенедикт XVI на площад „Свети Петър“ във Ватикана. Тя ще започне в 09.30 ч. местно време, съобщиха от пресслужбата на Светия престол.

Припомняме, че бившият папа Бенедикт XVI почина в 09.34 сутринта на 31 декември във ватиканския манастир „Матер Еклезие”.  Тленните му останки ще бъдат изложени за поклонение в понеделник, 2 януари, в базиликата „Свети Петър”.

Папа Бенедикт XVI е роден на 16 април 1927 г. в Германия, в селището Марктъл на река Ин със светското име Йозеф Ратцингер. Постъпва в семинарията на 12-годишна възраст, а дванайсет години по-късно е ръкоположен за свещеник. Завършва теология в Мюнхен, през 1977 г. папа Павел VI го прави кардинал, а през 2005-а е избран за папа.

През 2013 година папа Бенедикт XVI, който наследи папа Йоан Павел II след смъртта му, се оттегли поради здравословни причини – нещо, което се случи за първи път в историята на Ватикана. На негово място бе избран папа Франциск, а Бенедикт XVI, получи званието „почетен“ и се оттегли в своята резиденция във Ватикана. „.

Часове след новината за неговата кончина родният дом на бившия папа Бенедикт Шестнадесети в Марктъл ам Ин отвори врати за всички, които искат да изразят съболезнования. Къщата, в която се помещава малък музей за живота на вече покойния папа, обикновено е затворена през зимата, но на 31 декември и на 1 януари тя е отворена по изключение. В стаята, в която на 16 април 1927 г. се ражда Йозеф Ратцингер, горят свещ Бяла роза е поставена върху черна кърпа. Във фоайето е изложена книга за съболезнования. Стотици вярващи изразиха съболезнования и положиха цвета в негова памет.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles