15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Представят недовършената книга на Владимир Лоски

Неговият труд „Отицателното богословие и богопознанието у Майстер Екхарт” вече е издаден на български език

Недовършената книга на Владимир Лоски „Отицателното богословие и богопознанието у Майстер Екхарт” вече е издаден на български език от фондация „Комунитас“, съобщиха оттам.

Изданието ще бъде представено от проф. Калин Янакиев, проф. Георги Каприев и Тони Николов. Това ще стане на 31 януари (вторник) от 18.30 часа в Новата конферентна (Огледалната) зала на Софийския университет (етаж 2, северно крило на Ректората).

През 2023-та се навършват 120 години от рождението и 65 години от смъртта Владимир Лоски – един от най-видните богослови на ХХ век.

Неговият емблематичния дисертационен труд, посветен на Майстер Екхарт остава недовършен поради внезапната кончина на големия богослов. Публикувана през 1960 година, книгата има множество издания и по признание на познавачите на Екхарт е най-доброто изследване на неговото творчество. Преводът на български е дело на Димитрина Чернева и Андрей Романов, а редактор е Тони Николов.

„Владимир Лоски искаше да хвърли светлина върху отказа, с който Екхарт посреща всеки опит да се заключи божественото в едно или друго понятие; ето защо той очаква и от нас същата скромност, която и сам проявяваше толкова естествено; очаква да се съгласим с окончателното незнание, което тук е истинното знание… Няма съмнение, че тази аскеза изразява възможно най-добре онова, което в душата на Лоски откликва естествено на зова на душата на Майстер Екхарт. Тайно сродство го е отвело при тюрингския доктор – не за да го одобрява винаги, но поне да му служи с онази духовна симпатия, пред която доктрините разкриват в края на краищата своите тайни.“, пише Етиен Жилсон.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles