8.2 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Претенциите на антуриума – цветът на мъжкото щастие

Растението изисква прецизни грижи, не търпи вода в чинийката под саксията, изливайте я редовно

Антуриумът, това нежно и красиво растения е от тези стайни любимци, които изискват специални грижи. Ако те се полагат редовно, той ни дарява с красиви цветове, които цветарите наричат още „цветът на мъжкото щастие”.  Окраската им е традиционно червена, но се срещат още бели и розови.

Ако все сте решили да го завъдите, за да расте добре и цъфти, сложете саксията недалече от северозападен прозорец, но не на пряка слънчева светлина. Растението не бива да е на място, където се образува течение.

Антуриумът обича влажния климат, затова не бива да е близо до радиатора през зимата. За да му осигурите необходимата влажност, е необходимо да изберете специализирана почва, в която има смески за висока влажност. Такава можете да намерите в големите цветарски магазини и градинските центрове. Освен това, пръскайте растението с вода от пулвелизатор на всеки два дни. При поливането трябва да се спазва принципът обилност, но без излишна влага. Ако в чинийката под саксията се събере вода, изливайте я. Следете внимателно дали горният слой на почвата е станал сух, поливайте тогава.

Важно условие за добрия растеж на растението и даване на красиви цветове е грижата за кореновата система. Те имат особеността да загниват бързо, ако има прекомерно влага. Ето защо поливането на антуриума изисква часовникарска прецизност. Освен това, препоръчва се при възможност поливането да става с дъждовна вода. Ако тя е от водопровода, преди поливката я оставете да престои два часа.

Антуриумът се наторява рядко. Това се прави през пролетта или през лятото, като торът се слага на два пъти през седмицата.

Присаждането на антуриума се прави в зависимост от възрастта на кореновата система. При младите екземпляри следва това да става всяка година, като се увеличава обемът на саксията.  Зрелите растения не се нуждаят от често присаждане. Достатъчно е това да се прави веднъж на три – четири години, като се внимава да не се увреди кореновата им система.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles