15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Проучване: Българите с най-слабо съчувствие към украинците

Държавата ще плаща още три месеца здравните осигуровки на бежанците от Украйна, местят 60 000 от хотелите във ведомствени бази из страната

Спрямо останалите граждани на Европейския съюз, българите най-слабо съчувстват на украинците и най-често не виждат Русия като главния виновник за войната. Това сочат данните от проучване на Европейската комисия.

Според него у нас 39 на сто изпитват пълно съчувствие към украинците, 34 на сто – до известна степен, 15 на сто по-скоро не съчувстват, 10 на сто изобщо не изпитват съчувствие, а три на сто не дават отговор. Средно за Европейския съюз данните са съответно 54 на сто, 35 на сто, 6 на сто, 3 на сто и два процента по същите показатели в посочения ред.

Какво мислят у нас и в ЕС за Русия и вината?

Мнението, че Русия е основен виновник за войната, се споделя убедено от 27 на сто у нас, за 19 на сто това е отчасти вярно, 21 на сто не са съгласни, 25 на сто са изцяло несъгласни, а 8 на сто не дават отговор. В Европейския съюз дяловете съответно се разпределят между 52 на сто, 26 на сто, 10 на сто, 7 на сто и 5 процента.

По въпроса за присъединяването на Украйна към ЕС 23 на сто от българите са съгласни напълно, 28 на сто – отчасти, 14 на сто не са съгласни, 21 на сто решително възразяват, 14 на сто нямат мнение. В ЕС тези дялове са съответно 30 на сто, 36 на сто, 12 на сто, 10 на сто и 12 процента.

Кой и как одобрява действията на Евросъюза?

Едва 49 % от българите одобряват действията на ЕС след избухването на войната. Средно в ЕС 69 на сто от участвалите в допитването са изразили подкрепа за европейския отговор. Данните сочат, че 70 % от българите и 79 на сто от останалите в ЕС оценяват положително проявата на съпричастност с Украйна.

Какво ще прави българската държава по-нататък?

Държавата ще поема здравните вноски на бежанците за още три месеца. Поставновлението за уреждане на този въпрос се обсъжда в момента от Министерския съвет, съобщи Красимира Величкова, съветник на вицепремера Калина Константинова. След този срок те ще трябва да се самоосигуряват, така че да продължат да имат достъп до здравната система. За възрастните и децата държавата ще продължи да заплаща здравните осигуровки до края на временната закрила.

Колко са бежанците у нас и къде ще живеят занапред?

97 068 украинци са регистрирани под временна закрила у нас. А в страната към момента пребивават 102 032 граждани на Украйна – това е колкото населението на област Шумен. Това каза на брифинг председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. И допълни: „В момента тече подготовката за приключване на фаза 1 – настаняване на бежанците в хотелите. Към 31 май всички хотели, които са заявили желание да посрещат туристи, трябва да бъдат освободени. В ход е подготовката за това как хората, настанени в различните хотели, да бъдат прехвърлени по най-безпроблемния начин към други места за настаняване. 59 085 души и са предупредени, че трябва да освободят хотелите. Към момента има около 33 000 места, в които да бъдат настанени бежанците от Украйна“. По думите ѝ това са основно ведомствени и общински бази, като продължава идентифицирането на нови места.

Кой ще плаща за направените разходи и как?

„Разчетите за средствата, които до момента са разходвани, ще бъдат предоставени на създадените структури към Европейската комисия. Очаква се голяма част, ако не и всички разходи, направени от българската държава, да бъдат покрити от създадените и насочени средства по европейски проекти и програми“, обясни Тошева.

Тя уточни, че Министерството на транспорта е отговорната институция, която прави разчетите за това как да бъдат транспортирани украинските граждани.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles