15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Ремонти в София, промяна на движението

Изграждат трасе на нови трамвайни релси, очакват се задръствания и проблеми с придвижването

Започва изграждането на новите релси на трамвай Nº 5 , в поделеното трасе в кв. „Княжево“ на бул. „Цар Борис III“. Това каза пред журналисти заместник-кметът на Столична община в направление „Обществено строителство“ Ангел Джоргов.

Ремонтите се очаква да продължат до 13 юни. За целта ще бъде стеснен участък от около 150 м (по бул. „Цар Борис III“ между ул.“Люлински път“ и ул. „Преслав“ в кв. „Княжево“), като движението ще се осъществява в една лента и ще бъде регулирано с временна светофарна уредба, така че да има движение в двете посоки, посочи той.

Автобусната спирка (с код 6035) на А59 и А5ТМ посока „Център“ се измества със 100 м в посока ул.“Люлински път“.

Ремонтът на участъка ще продължи близо два месеца, като успоредно с това ще бъдат изградени ново пътно платно, тротоари и улично осветление, обясни Джоргов.

Обходните маршрути включват ул „Панорамен път“ през кв. “Княжево“ и ул. „Любляна“, а за идващите от Перник, обходният маршрут е през магистрала „Струма“, посочи той.

Джоргов заяви, че са поставени знаци на всички кръстовища, които са преди обходните маршрути, вкл. на кръговото кръстовище при Перник на магистрала „Струма“.

По думите му се очаква да има проблем с движението. Съчетали сме този ремонт с ремонт на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), едно свлачище близо до Владая, добави той.

Джоргов посочи, че ремонтът, който обхваща 9-километровото трасе от маршрута на трамвая, е в размер на 40 млн. лв. без ДДС, почти 100 % европейско финансиране. Той припомни, че миналата година в експлоатация е въведен участъкът от ухо „Съдебна палата“ до ухо „Бъкстон“.

Джоргов уточни, че продължават и ремонтните дейности в обхвата на кръстовището на бул. „Цар Борис III“ и бул. „Никола Петков“.

Успоредно с ремонтните дейности по трасето на петицата , в проекта, който е на стойност почти 120 млн. лв, който включва през 2019 г. и ремонт на трамвайното трасе по ул. „Каменоделска“, са доставени вече 13 нови, нископодови мотриси. Предстои до края на лятото да се извършат ремонтните дейности от ухо „Бъкстон“ до „Княжево“, каза още Джоргов. 

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles