10.3 C
София
петък, май 3, 2024
spot_img

Русия забрани отглеждането на грамофончета (РЕЦЕПТИ за цяр)

Поветицата, както е другото му наименование се ползвала от шаманите, добро диуретично средство е, подпомага зарастването на рани

Властите в Русия забраниха отглеждането на грамофончета (полска поветица) в градините. Официалната причина е, че се използва в шаманските практики заради съдържащият се в него ергин. За повече от 10 корена ще се носи наказателна отговорност. Това става ясно от поправките в списъка с наркотични вещества, публикуван на официалния юридически портал на Руската федерация.

Полската поветица, както още е известно това растение, съдържа широка гама от полезни вещества и съединения като сапонини, алкалоиди, липиди, кофеинова киселина и др. От нея има изолирани и протеини, мезокускохирин и полизахариди. Добиваното масло включва в състава си стеаринова, палмитинова, олеинова и линоленова киселина.

Поветицата оказва лечебен ефект при различни болестни състояния. Тя понижава кръвното налягане. Сухият екстракт може да бъде използван като натурален хранителен антиоксидант.  Коренът и извлечените от него смоли могат да оказват жлъчегонно, диуретично и слабително действие, като облекчават най-вече маточната и чревната болка.  Чаят от цветовете лекува треска, рани и мускулна слабост. При ухапване от паяк, както и за намаляване на менструалното течение, много добре действа студен чай от листа на поветица. Екстракт от листата е отличен имуностимулант и може да намали сърдечните съкращения, а народните лечители  са го използвали при жълтеница и астма.  Изолирана съставка от надземната част на билката притежава кръвоспиращо действие.

Приложението на полската поветица е най-вече като диуретично средство. Прави се лекарство, като се смесват ситно нарязани стръкове билка и 70% спирт в съотношение 1:5. Тази смес  трябва да престои  две седмици, след което се пие се по половин до една чаена лъжичка няколко пъти на ден.

Друг вариант на тази рецепта е да се залее една чаена лъжичка нарязана поветица с чаша вряща вода. Получената течност, след като изстине и се прецеди, се пие 2 дена. Може да се прилага и външно за зарастване на рани.

При възпален пикочен мехур добре действа отвара от по една супена лъжица поветица,  листа от черен бъз и троскот.  Билките се поставят в 400 мл вряща вода и се оставят да киснат около 2 часа. Получената инфузия се пие вместо вода.

При консумация на голямо количество от грамофончето може да се появят болки в стомаха, диария или повръщане. Преди използване на всякакви билки трябва да се посъветваме с фитотерапевт относно дозата и начина на употребата им.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles