10.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Света литургия за Рождество Христово в Желязната църква в Истанбул

Света литургия за Рождество Христово ще бъде отслужена в Желязната църква в Истанбул днес. Това съобщиха от Фондацията на българските църкви в Истанбул, по чиято инициатива ще бъде отбелязан и патронният празник, тъй като храмът се нарича „Свети Стефан“, чиито ден е на 27 декември. Службата се предвижда да изнесе пристигналият специално за празника от България Старозагорски мирополит Киприан, заедно с български свещеници. В нея ще участва и църковният хор на българите в Истанбул.
Фактически това ще бъде първата литургия в българския храм, която ще се извърши след 2-годишно прекъсване заради пандемията от COVID-19.

Днес следобяд в българския Екзархийски дом в квартал „Шишли“ в Истанбул ще се състои традиционното коледно тържество на учениците от българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“.

През тази година се навършиха 123 години от построяването на Желязната църква, която е най-ценният паметник на българското културно-историческо наследство в Турция.

По инициатива и с финансиране на турската държава и на българското правителство църквата „Свети Стефан“ бе основно реставрирана и през 2018 година бе тържествено открита наново в присъствието на отговорни ръководители на България и Турция. Оттогава българската православна църква е един от най-посещаваните туристически обекти в мегаполиса.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles