6.1 C
София
събота, април 27, 2024
spot_img

Сензори подобряват контрола на диабета

525 000 са диагностицираните, други 300 000 не подозират, че са засегнати от него

„Сензори върху тялото подобряват контрола на диабета. Малките устройства се поставят върху ръката или корема на човек и по никакъв начин не пречат на всекидневните му дейности”. Това съобщи проф. Цветалина Танкова от Катедрата по ендокринология на Медицинския университет в София по време на семинар, посветен на тази тема. Чрез тях се осъществява продължително мониториране, което може да продължи от 7 до 90 дни. Един сензор прави 288 измервания за 24 часа, което не може да се постигне чрез изследване на кръвта.

Проф. Танкова посочи слабости в изследването на гликираният хемоглобин, което се прави чрез взимане на кръв. По думите й то не всякога е достатъчно, за да се установи какъв е резултатът от контрола на диабета, тъй като не отчита флуктоациите на кръвната захар, хипо и хипергликемиите. Това е и една от причините при половината от хората с диабет у нас да не постига добър контрол въпреки медикаментите.

Въпросните сензори се свързват с инсулиновите помпи, като по този начин се осъществява една ефикасна затворена система. Сензорите обаче не се поемат от НЗОК към момента. Около 400 човека в България са си купили сами този медицински апарат за своя сметка от чужбина.

Председателката на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова поясни, че към момента няма лицензирана фирма, която да внася сензорите у нас. Затова и те не се реимбурсират от касата. По думите е, към момента фирмите – производителки нямат интерес, тъй като пазарът в България не е голям и те не биха имали голяма печалба.

Проф. Цветалина Танкова съобщи още, че вече са създадени нови групи медикаменти, които лекуват диабета, но оказват и добър  ефект към нормализиране на теглото, на кръвното налягане и на работата на бъбреците.

„Подобреният контрол на диабета увеличава живота”, единодушни са специалистите.

„525 000 са диагностицираните, други 300 000 не подозират, че са засегнати от него, съобщи Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM). – Половината от  диагностицираните не се лекуват адекватно”, допълни Денев.

Един на всеки десет възрастни има диабет. 425 млн. души по света са с това заболяване, от тях 65 млн. живеят в Европа, показват данни на Световната здравна организация. Преди петнадесет години ООН прие резолюция за диабета, като световна здравна заплаха, макар заболяването да не е инфекциозно.  По прогнози на организацията се очаква след около 20 – 25 години броят на страдащите от него в света да се  увеличи с 50 млн. души, като в Европа броят им ще нарастне с около 30 милиона.

525 000 са регистрираните с някаква форма на диабет в България, за които НЗОК плаща, но има и такива, които сами си осигуряват лечението. От него е засегнато около 8% от възрастното население. 1 106 500 деца в света са с диабет тип 1. Всяка шеста бременна жена има гестационен диабет, който излага на риск и майката, и плода. В състояние на предиабет страдат 352 млн. души по света, т.е. 7,3% от населението. Предиабета може да прогресира в диабет, в сърдечно-съдово състояние или други усложнения. Тези хора имат увреждания на очите, преживяват инсулти, засегнати са бъбреците им. Над 60% от хората с диабет имат артериална хипертония, 90 на сто от засегнатите от захарна болест са със затлъстяване.

6,1 е нормата на кръвната захар. На всеки 6 секунди един човек в света умира от усложненията на диабета. Има голяма връзка между кръвната захар и нервите, зрението, бъбреците, краката.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles