15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Сервирането на алкохол е черешката на изисканата трапеза

Обилната и вкусна храна на трапезата за гости, обикновено, домакините севират с алкохол за аперитив, за основното хранене и за десерта.

Отлично качество и изгодни за вас цени в магазини АВАНТИ. Вижте ТУК и ТУК къде са те.

Дали обаче той се поднася правилно с ястията? Разбира се, в добра компания, вкусотии в чиниите и пълни чаши, малцина се замислят над този въпрос. Той обаче е важен, защото умението да се сервират напитките е елемент от етикета на масата. Изборът на вида алкохол трябва да се извършва с особено внимание. Вкусът дори на най-вкусните ястия може да бъде развален от сервирането на неподходяща напитка, а най-доброто питие няма да бъде подобаващо оценено, ако се предлага с неподходящо ястие.

Всичко за доброто настроение на вашата трапеза предлагат магазините АВАНТИ. Вижте ТУК и ТУК къде е най-близкият до вас магазин.

За добро и приятно начало на вечера домакините поднасят аперитив. Най-често това е сухо вино, сухо или полусухо шери, джин с тоник, шампанско или пенливо вино. Питиетата, сервирани като аперитив, не трябва след това да се появяват на масата, дори за десерта. Аперитивът предразполга гостите преди сервирането на храната и цели да стимулира техния апетит. Не трябва да забравяме, че продължителността му е максимум 15 – 20 минути. Това е само началото. Последователността на сервиране в продължение на целия обяд или вечер  може да се окаже истинско изпитание за неподготвените домакини, които искат да бъдат шик в етикета. Най-напред се сервират първо белите вина, а след това червените, никога обратното. По този начин, гостът няма да забрави вкуса на предишното питие, тъй като няма рязка промяна в неговия вид.

Важно е да се знае и спазват следните лаконични, но непоклатими правила в етикета:

* Чаша червено вино и чиния с печена пържола или друго печено месо е класика.

* Сухите вина винаги се сервират преди сладките вина и ликьорите. * Младите вина – преди старите.

* Слабите вина – преди силните. Много голяма грешка е сервирането на шампанско между вината. То винаги трябва да се сервира като първо питие или след виното.

Комбинацията на храните с напитките е от изключително значение. Осовните правила са:

* Преди хранене се сервират вина, стимулиращи апетита, тоест аперитив с различни видове вермут, горчиви вина и южни вина.

* С храната – полусухи или полусладки вина.

* Следобед – най-добре чаша ликьор или коктейл.

* За предястие – сухо бяло вино, суха или горчива водка.

* Сриба, бяло месо, птиче месо или морски дарове – полусухо или полусладко бяло трапезно вино.

* С печено или дивеч – сухи червени вина.

* Със сирена – червени вина с пълен аромат.

* С ядки, кафе, кекс и десерти – сладки вина, сладка водка и ликьори, а също и коняк (с черно кафе).

 *  Шампанско – подходящо е за почти всички ястия, сервира се преди хранене или с десерта, изключително добре се комбинира също и с хайвер,     със сметановите сосове, салатите със сос на базата на оцет, за шоколад и плодове – вино не се сервира.

Следвай ме – Стил / Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles