5.2 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Скрит астигматизъм мъчи децата още в ранна възраст

Това казва проф. Руска Христова, офталмолог в Университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“, София

  • Проф. Христова, на каква възраст най – рано може да се прояви астигматизъм? Кога той е скрит?
  • Астигматизмът е вродено състояние. Имат го всички хора, въпросът е дали вече е станал патологичен. Роговицата на окото, която е прозрачна като стъкло, има различни меридиани. В зависимост от тях, най-вече в резултат на вертикалния и хоризонталния, тя има различна пропусквателна способност. Астигматизмът се изчислява на тази база. Той може да бъде биологичен и да не се налага корекция. Почти всички пациенти, идвайки на преглед заявяват, че го имат, но това е нормално. Нито един човек няма идеално гладка роговица с идеални вертикални и хоризонтални меридиани. Само този от тях, който е в по-големи размери, следва да бъде коригиран. Астигматизмът може да се прояви още в най-ранна детска възраст, но тъй децата трудно могат да обяснят проблема, родителите са тези, които трябва да ги наблюдават. Пациентът следва да бъде изследван и да му се предложи астигматична корекция, а той да я приеме. Проблемът е, че биологичните и клиничните параметри на окото могат да са едни, а виждането на мозъка – друго. По тази причина някои хора не могат да понесат въпросната корекция.
  • С какво се осъществява тя?
  • Предписват се очила.Те могат да бъдат само от астигматично стъкло, което е част от цилиндър. За разлика от него, сферичното стъкло за коригиране на късогледство и далекогледство, е част от сфера. Понякога може да бъде коригиран само астигматизмът, а друг път комбинирано с късогледство или далекогледство. Родителите си трябва да водят децата си редовно на лекар – офталмолог, за да се вземат мерки навреме.
  • По кои признаци те могат да се досетят, че децата имат проблем с очите?
  • При малките деца е възможно да има изкривяване на очната ябълка. То може да не е постоянна, а само при определени състояния, но е забележимо. Родителите следва да ги заведат на офталмолог. Ако детето е ученик, те трябва да се интересуват дали, като чете то усеща дискомфорт и има оплаквания, например главоболие, тежест в челната област или размазване на текста в някои моменти. Препоръчва се преди започване на учебната година учениците да бъдат водени на очен лекар. Това е много важно за първокласниците. Така, офталмологът ще има база данни за зрението при по-нататъшните прегледи. Преглед трябва да има и в края на учебната година дори детето да няма оплаквания. Ако са предписани очила, консултацията той прегледът не бива да препуска. Има случаи, в които след лятната ваканция детето си почива и през септември има много добра промяна от корекцията. Ако родителите не могат да го водят два пъти на офталмолог годишно, трябва да го напрят поне веднъж.
  • Кога най-рано може да се прояви астигматизмът при едно дете?
  • Той може да бъде биологично или патологично състояние. Като се има предвид това, при оплаквания, то може да бъде заведено на очен лекар дори преди да е навършило възраст за училище.
  • Кои са най-честите причини за умора на очите?
  • Непрекъснатата работа с текстове по 7-9 часа на хартия. Другата основна причина е работата с компютър. Необходима е хигиена на четенето. Ако се чете учебник или книга, в стаята трябва да има достатъчно осветление. Добре е то да бъде естествено. Ако е изкуствено – трябва да има един основен източник, а от лявата страна на човека е необходимо да има един допълнителен източник на светлина. Книгата или тетрадките трябва да бъдат разположени под ъгъл от 45 градуса, на 33-40 см от зрителния анализатор. При работа с компютър трябва да се правят почивки – на всеки 40 минути по 10-15 минути почивка (гледане през прозорец надалече, излизане на тераса или просто затваряне на очите). Не се препоръчва работа с компютър повече от 3 до 4 часа дневно Това е особено важно за хората, които носят очила. При тях работата с компютър трябва да е по-кратка като време, до 2 часа.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles