7.1 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Съдът в САЩ спря задължителната ваксинация срещу коронавируса

Тя беше поискана от администрацията на президента Джо Байдън – нещо, което щеше да засегне милиони хора и да им отреже достъпа до работните им места

Върховният съд на САЩ блокира вчера въведеното от президента Джо Байдън задължително ваксиниране или тестване за COVID-19 на служителите на големи компании, но остави в сила изискванията за имунизация на персонала в здравните заведения. Това съобщи БТА. позовавайки се на световните агенции.

Съдът се произнесе, след като миналия петък изслуша аргументите във връзка с разпореденото през ноември от две федерални агенции временно изискване, целящо увеличаване на равнището на ваксинираните, както и това работните места и здравните заведения да станат по-сигурни.

Съгласно правилата, всеки работодател, който има 100 или повече служители, беше длъжен да гарантира, че те са или напълно ваксинирани, или си правят тест поне веднъж седмично. По оценка на властите, тези правила се отнасят до около 84 милиона души.

Съдът определи, че остава в сила изискването най-късно до 4 януари да бъдат ваксинирани работещите в здравни заведения и в програмите „Медикеър“ и „Медикейд“. В този случай става дума за 17 милиона души.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles