10.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Със смес от олио и масло пърженото е здравословно

Как да пържа, за да е вкусно и в същото време да е здравословно?

Пред този въпрос се е изправяла всяка домакиня.

Както е известно варените, задушените и печените ястия са много по-щадящи стомаха, отколкото пържените. Но пък, вторите са не по-малко, понякога дори много по-вкусни. Има няколко хватки, с които можете да намалите вредата от приготвената чрез пържене храна

Основната е никога да не използвате повторно една и съща мазнина. По този начин ще запазите здрави стомасите на близките си, а и ще избегнете прегарянето на храната.

Идеален тиган няма, но във всички случаи той трябва да е с дебело дъно. Така месото или зеленчуците няма да полепват и загарят. Материалът няма никакво значение, но диаметърът му има. Той трябва да е достатъчно голям, за да не се опират продуктите един в друг, когато са в него. Така, те ще се пържат еднакво добре. Освен това, диаметърът му не бива да е по-голям от котлона. И съвсем не на последно място дръжката трябва да е удобна и да не се нагрява.

Дали котлонът е газов или електрически също няма значение. Домакинята, ползваща единия, или другия вид, познава неговия „характер” и се съобразява с него.

Напоследък има различни увлечения по отношение на мазнината за пържене. За кратко домакините и изкушените от кулинарията решиха да привнесат здравословния зехтин и в пърженето, но се увериха, че той не става за това, и се върнаха към олиото. Професионалните готвачи са измислили идеалната пропорция, гарантираща отличен вкус, без канцерогенни отделящи се вещества и в същото време трудно загаряща смес. Тя е от равни пропорции олио и масло.

Коя е подходящата температура за пържене, се питат често домакините?

Както е известно, водата кипи при 100 градуса по Целзий. Това не означава, че трябва да стоите с термометър в ръка край тигана. Достатъчно е да капнете няколко капчици вода в мазнината, за да разберете дали можете да пуснете в нея мръвките. Ако те не се изпарят мигновено, значи тя още не е достигнала температурата за пържене. Пуснете ли продуктите в този момент в мазнината, те ще започнат да се задушават, да залепват, но не и да се пържат. От тях ще изтече вкусният сок.

Температурата на реакцията на Майар. Така френски учени, интеесуващи се от добрия вкус на храната са определили, че само при нагрята мазнина до 140 -160 градуса по Целзий пърженият продукт получава златисна и вкусна коричка. Тя се получава в резултат на определена химична реакция между аминокиселините и захарите, която започва в този температурен диапазон.

Температурата на кипене на маслото – ако то дими, значи са започнали структурни изменения и вече ще образуват канцерогенни вещества. За различните видове мазнини тази температура е различна, но да се пържи в димяща маса не се препоръчва.

 

Трябва да се има предвид и това, че температурата на мазнината се понижава, когато пуснете в нея продукта. Колкото по-студен е той, толкова по-ниска ще стане температурата. За да го избегнете, старайте се, да го извадите от хладилника 30-ина минути преди готвене.

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles