10.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Упояват с инжекция мечето от басейна, за да спи зимен сън (ВИДЕО)

Как да се опазим, ако срещнем мечка в гората?

Мечето, което се къпе от известно време нощем в топлия басейн на хотела на фирмата, която стопанисва лифта в Сопот ще бъде нахранено добре и упоено с инжекция, за да заспи по-скоро зимен сън. (Вижте клипа)

Това съобщиха от Държавното горско стопанство в Карлово. Животинката беше заснета неколкократно от охранителните камерите на комплекса как си взима баня в извънработното време на персонала. На кадрите се вижда как мечо, наречен от работещите там Суими, не само плува, но се и опитва да се почерпи със сладолед.

„Вече е създадена организация за улавянето и преместването му на безопасно за него място, най-вероятно в Централния Балкан“, каза директорът на стопанството Златю Кличев.

Служителите на комплекса вече зареждат за мечето пищно угощение от 50 кг мед, 100 кг тиква и 100 кг овес.

Има ги не само в Сопот, но и в Габрово

Преди месец пък, на 3 октомври беше получен сигнал за мечка в двора на Природо-математическата гимназия в Габрово. Жител на района беше сигнализирал, че в тъмните часове на денонощието я е забелязал в двора на училището и е подал сигнал в горското стопанство. Наложи се служители на горското стопанство да дежурят нощем до започване на учебните занятия.

В последните две-три години жители на населените места в Габровско са алармирали, че мечки слизат от високопланинските райони и унищожават пчелини. Таксацията на хищниците на територията на Националния парк „Централен Балкан“ предстои, но данни от предишни години на Регионалната дирекция по горите показват, че популацията на вида, забранен за лов, се увеличава притеснително.

Съвети при среща със звяра

За да не подмамим неволно мечка, експерти съветват да не се оставят хранителни отпадъци и продукти, докато сме в гората. Животните са привлечени от миризмата и наличието на храна. За да не ни наближат, необходимо да се движим в гората шумно, свободно и да говорим високо. В случай, че звярът е на близо, трябва внимателно да напуснем мястото, заобикаляйки го и в никакъв случай да не бягаме. В противен случай, мечката може да бъде провокирана да ни подгони. Ако звярът е много, ама много наблизо, трябва да останем спокойни и да я уплашим със звука на метални предмети или силен писък. Освен това се препоръчва да не я гледаме в очите и да не показваме зъбите си.

Експертите обаче забравят да припомнят старото правило: Ако те е страх от мечка, не ходи в гората.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles