15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Хашлама – ястието № 1 в арменската кухня

Арменската кухня независимо, че изразява вкуса на хората, живеещи на Изток, т.е. повече зарзават и подправки, се отличава от повечето в този географски район.

Отлични стоки на изгодни цени в магазини АВАНТИ

Ястията й са приготвени предимно задушени и печени, което е изключително подходящо за хората с чувствителни стомаси, както и за тези, които са привърженици на здравословното хранене.

Ястието хашлама е традиционно за арменците. В оригиналния му вариант то се приготвя с говеждо или телешко месо, но в съвремието някои го заменят с пилешко и дори със заешко. По правило, когато се готви оригиналният вариант с говеждо или телешко, не се добавя никаква мазнина. Когато месото е пилешко или заешко, се прибавя половин кафена чаша олио или зехтин.

Продукти: говеждо – 1 кг (от гърдите), картофи – 600 – 900 г, домати – 5 броя, чушки – 2 броя, кромид лук – 2 глави, чесън, магданоз или друга зеленина по вкус, черен пипер и сол.

Приготвяне: Месото се нарязва на късчета, измива се. Лукът се изчиства и нарязва на едро. Картофите се изчистват и нарязват на едри парчета. 

В дълбока тенджера с дебело дъно се слага месото, върху него лукът. Доматите се нарязват на дебели резенчета, изчистените чушки на кръгчета или на дебели „сламки”. Върху месото с лука се слагат доматите, върху тях чушките, следват картофите. След това редът на слоевете се повтаря.

В тенджерата се налива гореща вода, която трябва едва да покрие продуктите, посолява се и се опиперва, сипва се половин кафена чашка олио. Тенджерата се захлупва, ястието ври на слаб огън 2,5 – 3 часа. 

При поднасяне върху всяка порция се сипва малко от накълцания чесън и нарязаният на ситно магданоз или друга зеленина.

За хашламата подходящата напитка е червеното вино. Богат асортимен с много добро качество можете да намерите в магазините АВАНТИ.  Вече можете да пазарувате и от новооткритите магазини АВАНТИ във Варна и Кърджали.  

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles