8.9 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Хранителни добавки объркват действието на лекарствата

Капсулите с фибри противодействат на прахчетата за температура

Хранителни добавки объркват действието на лекарствата. Затова те никога не бива да се взимат дамоволно, а след консултация с лекуващия лекар, предупредиха фармацевти. Проблемът е, че в тези продукти се съдържат естествени съставки, които и в прясно състояние, ако са в растение, забавят, засилват или неутрализира действието на медикаментите. Те не преминават задължителниклинични изпитания, както лекарствата, но това не означава, че могат да се пият безконтролно, без да се отчита с какъв лекаствен продукт се лекува пациента.

Продуктите, съдържащи компоненти от грейпфрут не бива да се взимат в комбинация с хапчета срещу високо кръвно. Между приема на едните и другите трябва да са минали поне два часа. Причината е, че грейпфрутът има способността да ускори действието на някои лекарства. В резултат хипертоникът може твърде рязко да свали кръвното налягане, вместо то да бъде нормализирано плавно.

Преди време британец издъхна, след като беше приемал предписаните му медикаменти за разреждане на кръвта с фреш точно от грейпфрут. Причината е,  че този цитрусов плод подтиска чернодробните ензими и нарушава лекарствения метаболизъм. Затова, фармацевтите предупреждават хранителни добавки с него да не се приемат заедно с лекарствата.

Червеното вино и пушените храни например могат да повишат кръвното налягане, ако се приемат в комбинация с т.н. МАО-инхибитори. Комбинираните храни с високо съдържание на фибри са  изключително полезни. Ако обаче от тях има натрупване в организма, те  могат да затруднят усвояването на някои лекарства, като например парацетамола, който е особено популярен в сезона на настинките и грипа, както и на дигоксина. Фитинът в растителните продукти, който присъства и в някои хранителни добавки възпрепятства  усвояването на калия  в организма. Малко известно е, че чесънът дори да е в добавка, предпазва черния дроб от неблагоприятното въздействие на нстероидните противовъзпалителни, към които се числи и парацетамола. Като се има предвид, че той е и природна защита срещу вирусите и бактериите, в сезона на грипа той се явява истински съюзник.

Независимо, че се продават като хранителни добавки, в някои от тях има активни вещества, както при лекарствата. Най-често това са такива за бързо сваляне на килограми или за полова мощ. Обикновено те се продават по интернет. Преди няколко години такъв беше случаят с популярна китайска хранителна добавка за отслабване, в която беше открито забраненото в Европейския съюз вещество сибутрамин, което подтиска центрове в мозъка и довежда до тежки депресии и нервни разстройства. Освен това, има лекарства, които съдържат мелатонин, но той е наличен и в някои хранителни добавки.

Противно на широко ширещото се виждане науката е доказала, че приемането на антибиотик с мляко е вредно.

Немалко храни, за които до неотдавна традиционно се смяташе, че подпомагат действието на медкаментите също се оказва, че вредят.

По начало повечето антибиотици се усвояват по-добре, когато се приемат на гладно. Между приема им и млякото и млечните продукти трябва да има поне два – три часа разлика. В противен случай те образуват неразтворими комплекси, които почти не се усвояват.

Нестероидните противовъзпалителни средства обаче, както и кортикостероидните препарати имат дразнещ ефект върху лигавицата на стомашно-чревния тракт и е препоръчително да се приемат с храна или мляко.

Киселините и основите са несъвместими в човешкия организъм. Високото pH в стомаха (причинено от „алкални“ храни или антиацидни средства) намалява резорбцията на препарати, които са слаби киселини, като аспирин, например.

При лечение с антидепресанти от групата на инхибиторите не бива да се консумират пушени меса, банани, соев сос, тофу, ферментирали храни и напитки, каквито са сирената, виното и бирата. Причината е, че те намаляват разграждането на тирамина. В резултат могат да последват хипертонични кризи и дори инсулт.

Антикоагуланти са храните, богати на витамин К, като авокадо, брюкселско зеле, броколи и зеле. Те увеличават кръвосъсирването. Рибеното масло е слаб антикоагулант, а чесънът усилва антиагрегантното действие на аспирина.

ACE-инхибиторите, които са от често предписваните лекарства, повишава нивата на калция в организма.

След хранене се приемат антиепилептичните препарати.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles