2.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Храни – приятели срещу хемороидите

Хемороидалната болест е една от най-често срещаните, от нея са засегнати около 10% от населението. От хемороиди по-често страдат мъжете, отколкото жените. При нения пол те се появяват обикновено по време на бременността. Причина за тях са хроничният запек, обездвижването и намалената физическа активност, грешки в хранителния режим и повишаването на вътрекоремното налягане. В резултат на тези рискови фактори се получава разрастване на венозната тъкан и появата на възпалителни промени в уголемените хемороидални възли.

В напреднал стадии те се отстраняват хирургично. В по-лек стадии, освен някои медикаментозни мехлеми, отлично средство са и определени храни. Те трябва да са подбрани така, че да се гарантира веднъж дневно дефикация. Такива са пълнозърнестите, като овесени ядки, кафяв ориз, боб, леща, фасул. Пациентите трябва да увеличат консумацията на повече плодове и зеленчуци (зеле, броколи), тъй като те са богати източници на фибри както разтворими, така и неразтворими. Неразтворимите фибри имат отношение към подобряване пасажа на храната през червата.

Храни като боровинки, овесени ядки също се препоръчва да бъдат включени в хранителния план. 

Лененото семе подпомага работата на чревния пасаж и изхождането. Препоръчва се всяка вечер да се приема по една супена лъжица ленено семе, което е престояла около час във вода. То може да се взима и с мляко. Колкото повече време то престоява в течността, толкова по-добър е ефектът. Затова, ако го накиснете от сутринта, ще сте още по-доволни от резултата.

Лененото семе е добър източник на диетични фибри, които са от съществено значение за преодоляване на запека. Освен това е богато и на омега-3 мастни киселини. За да намалите кървенето, добавяйте към закуската, смути, кисело мляко, фино смлени ленени семена.

Необходимо е да се пият по 2 литра течности дневно, което прави 6 – 8 водни чаши, в тях влизат и чая, и кафето.

Лютите храни, пикантни подправки и алкохол утежняват състоянието на страдащия от хемороиди. Те дразнят и могат да засилят възпалителната реакция на хемороидалните възли, а алкохолът забавя работата на чревния пасаж.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles