8.2 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Шоколадов конфитюр с ябълки

Шоколадовият конфитюр с ябълки е необичайна и малко позната комбинация в България. Това съчетание обаче е вкусно и със сигурност гостите ви ще го запомнят, когато им го поднесете с палачинки, върху сладолед или в коминация с крем. Домашните ви пък ще си хапват от него с удоволствие на закуска. Ако овощните ви дървета са дали обилна реколта и умувате какво по-различно от обичайното можете да направите от ябълките, то опитайте тази рецепта.

Продукти: ябълки – 1 кг, какао на прах – 5 супени лъжици, захар  – 1 кг, вода 300 мл.

Приготвяне: Ябълките се измиват, изчистват от семките и нарязват на ситно. За варенето е необходима дълбока тава или голяма тенджера. При ползването на тава излишната влага се изпарява по-бързо, което съкращава времето за приготвяне на конфитюра. Съдът не бива да е алуминиев, за да не се получи окисляване.

Нарязаните на ситно ябълки се посипват със захарта. Разбъркват се. Престояват около един час. През това време те отделят сок. Добавя се малко вода, не повече от 300 мл. Слага се на котлона или във фурната, за да заври. Вари се 15-20 минути. Когато конфитюрът е поизстинал, котлонът или фурната се включват отново и варенето продължава още 15-20 минути. Процедурата с охлаждането се повтаря, котлонът или фурната се включват отново, за да ври конфитюрът още 15-20 минути. По този начин съдържанието ще се свари равномерно. По време на варенето то се разбърква периодично. В края на варенето се сипва какаото, разбърква се отново. Бърка се докато то се смеси добре с ябълките. Оставя се да кипне леко, огънят се изключва. Конфитюрът се изсипва горещ в приготвени предварително буркани, затварят се веднага, за да се стерилизира. Може  да се стерилизира и по друг начин, по избор на домакинята.

 

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles