15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Вегетарианците са по-устойчиви на ракови заболявания

„Раковите заболявания при вегетарианците се срещат по-рядко, отколкото при хората, консумиращи месна храна. Това показват наблюденията ми на дългогодишен онколог, каза за „Следвай ме“ доц. Антоанета Томова – завеждаща Вътрешното отделение в Комплексния онкологичен център в Пловдив. Медицината не разполага с категорични изводи по този въпрос, но лекарската ми практика поктазва, че хората, които не консумират месо успяват да поддържат много добри резултати от изследванията. Костният им мозък се справя парадоксално добре“, допълни тя.

По думите на доц. Томова те са много изобретателни в източниците на храна, която поддържа белтъчния им баланс. Тя е категорична, че вегетарианците много добре успяват да се грижат за себе си и за своето здраве.

Някои хора смятат, че плодовете и зеленчуците, богати на витамин С не бива да се консумират от хора с онкологични заболявания, тъй като въпросният витамин ускорявал деленето на клетките, включително и туморните.

Доц. Томова категорично отрече тази теория.

„Витамин С е водоразтворим и бързо се освобождава с урината. в организма се натрупват само мастно-разтворимите, рискът е – хипервитаминоза“, каза още доц. Томова и допълни, че става въпрос за А, Е, D и К.

Като превенция срещу раковите заболявания онкологът препоръча червените меса да се употребяват с мярка, т.е. да не се консумират повече от веднъж в снедмицата, като количеството не бива да надвишава 200 грама. На пациентите, които са на химиотерапия тя препоръча висококалорична диета.

Следвай ме – Здравей

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles