2.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Как сами да си приготвим почвата за разсада?

При избора на почвата за разсада първият и основен въпрос е този за процеса на растежа на семената. От нея зависи не само неговото качество, но и бъдещата реколта от културата. Най-простото нещо е да се купи готова пиочва, но и тогава е необходимо да й се направят някои подобрения. Не рядко в нея преобладава торта , което може да се окаже пагубно за някои семена. Затова е добре да си приготвим почвата за разсада със собствените си ръце.

Първото, с което трябва да сме наясно е, какви култури ще садим. Има много рецепти за приготвянето й, но задължително е тя да е с пореста структура, да е балансирана по състав и да е плодоносна. Освен това, почвата трябва да поема влагата добре и да я задържа, както и да е с оптимална киселинност. Основната субстанция може да бъде градинска земя, торф, пясък, компост, хумус. Те обаче не бива да се използват в чист вид, тъй като растенията може да се изродят или въобще да не дадат реколта.

Структурата на почвата:

  • Песъчливата е с рохкава структура. Корените дишат леко в нея, но хранителните вещества са малко и се отмиват с водата при поливане. Налага се да се добавят минерални и органични подобрители.
  • В глинестата те са достатъчно, но заради плътността й до корените не достига въздух. В нея трябва да се прибави песъчлива почва, за да стане рохка.
  • Най-добър е черноземът. В него има и пясък, и частички глина. Той осигурява и храна, и въздух на коренчетата. В малки дози към него трябва да се прибавят подобрители и рохка почва.
  • Торфът – това е сипеща се и пориста почва. Кореновата система в нея диша много леко, но в него няма хранителни вещества. Затова към него трябва да се прибавят и други компоненти.

Универсалната почва се приготвя най-лесно, като се смесят в равни части градинска почва, пясък и компост. Най-добре пясъкът да е речен, тъй като песъчинките му са по-едри и това подпомага на водата да достигне корените на растението. За предпочитане е той да е светъл, тъй като в тъмния има минерали, които могат да попречат на правилното развитие на растението. Ако градинската почва е кисела, тя трябва да се откисли. Това става със смлени яйчени черупки или дървена пепел в съотношение 1 чаша на 10 литра почва. При липса на компост може да се използва хумус. Ако градинската почва е песъчлива, добавете в нея глина. Чрез нея влагата ще се задържа в корените по-дълго време.

Ако решите да купите торф, то размесете го с две части градинска почва и прибавете една част разбъркан компост с хумус, една част пясък и една част торф.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles