10.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Сладко от зелени доматчета

В сезона на доматената реколта не малко домати остават неузрели. За тях също е полаган труд и стопанинът трудно би ги изхвърлил на боклука. Зелените домати са отличен матерал за фино сладко.

„Следвай ме” предлага една от многобройните рецепти за такова зимно лакомство, което са варили нашите майки, баба, прабаби.

Продукти: 1 кг зелени доматчета, 1 кг захар, 1 чаена лъжичка лимонена киселина (лимонтозу), 750 млл вода, ванилия – 3-4 прахчета или 1 флакон (течна), син камък колкото едно царевично зърно.

Приготвяне: Връхчетата на зелените домати се отрязват или се прави процеп, и с фина лъжичка или нож се изгребват семките. Варят се в 3-4 литра вода около половин час. Изваждат се от водата и веднага се заливат със студена вода, в която е разтворен син камък колкото царевично зърно. От студената вода ципата им се сваля много лесно, а синият камък запазва зеленият им цвят.

Кипва се сиропът, приготвен от 750 млл вода и захар, ври докато започне леко да се сгъстява. Докато той се сгъстява доматчетата се отцеждат на кърпа. Когато той вече е готов, те се пускат в него, като преди това всяко доматче се изтисква с ръка, за да не остане много вода в него. В противен случай то може да се захароса отвътре. Зелените доматчета се варят в сиропа докато той започне още повече да се сгъстява, прибавя се лимонтозуто и се вари още малко. Сваля се от огъня и се ароматизира с ванилия, може и със стрък индрише. Някои ценителки на финия вкус прибавят към така готовото сладко орехи.

Разлива се в буркани и се затваря още докато е горещо.

 

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles