8.5 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Актьори и мотористи дариха кръв безвъзмездно във ВМА

Центърът по транфузионна хематология на Военно-медицинска академия отбеляза 25 години от създаването си с кръводарителска акция, подкрепена от едни от най-обичаните актьори на България, сред които Веселин Анчев, Владимир Пенев, Ирина Митева, Неда Спасова, Диана Димитрова, Васил Бинев и Ернестина Шинова. Заедно с представители на най-голямата мото организация в страната „Sofia Riders“ те дарита кръв за нуждаещи се пациенти, съобщиха от лечебното заведение.

По-късно, по случай годишнината началникът на ВМА награди най-дългогодишните кръводарители на Центъра, сред които военнослужещи и цивилни граждани.

Това е една сериозна годишнина и Кръвният център е доказал своето важно място във Военномедицинска академия. Кръвният център е Ахилесовата пета на Военномедицинска академия при критични условия. Идеята за създаването му е великолепна, защото една военна болница не може да съществува без собствени запаси от кръв. Затова, изразявам своята благодарност към хората, които са я осъществили преди 25 години.

Това коментира по време на тържественото отбелязване на годишнината началникът на ВМА бригаден ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Той изтъкна, че ВМА не прилича на нито една друга болница, на нито едно друго войсково поделение – тя е нещо изключително: Има своите специфични задачи и роля в изпълнението им играе именно Центърът по трансфузионна хематология. Всъщност, боеготовността на болница като нашата се измерва и в нейните запаси от кръв. Това определя лимитите на нашите възможности.

Бригаден генерал Мутафчийски изрази своето огромно уважение към сплотеността на колектива, който неуморно, денонощно, се грижи за осигуряване на комфорта на всички лекари и сестри, но най-вече – на пациентите ни в най-тежко положение.

Искам да благодаря на редовните кръводарители, каквито има тук. Нямайки по никакъв начин изгода, те идват, водени от собственото си разбиране, че искат да дарят кръв. Благодаря на всички, които се включиха в сутрешната ни акция. Използвам случая да отправя към всички следния призив – когато се събудите някоя сутрин и се чудите какво добро да направите – за поне трима души, идете и кръводарете, допълни още началникът на ВМА.

Близо два пъти са се увеличили безвъзмездните кръводарители в 25-годишната история на Центъра. Ако през 1994 г. са били 3 547, след 2008 г. са надхвърлили 5 000, а дотук през 2018 г. са дарили над 6 000 души, отчете от своя страната полковник професор Румен Попов, началник на Центъра по трансфузионна хематология.

През последните 15 години във ВМА е налице значително увеличаване на обема на хемотрансфузионната терапия, като резултат от оказване на специализирана и високотехнологична медицинска помощ. Статистиката показва, че през 1996 г. например за 12 месеца са преляти 1062 литра кръв и кръвни продукти, а през 2017 г. – 2060 литра.

Позитивна тенденция е и, че все повече млади хора даряват кръв безвъзмездно, каза още професор Попов.

По думите му, развитието на доброволното и безвъзмездно кръводаряване е стратегическо направление в дейността на ВМА. А общата задача е създаване, запазване и укрепване на стабилен донорски контингент.

Основното предизвикателство в дейността ни е навременното и адекватно снабдяване на пациентите от ВМА с кръв и кръвни съставки чрез осигуряване на високо ниво на защита на човешкото здраве. Единствено доброволното и безвъзмездно кръводаряване може да обезпечи пълноценно ВМА с кръв и кръвни съставки, заключи професор Попов.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles