12.1 C
София
сряда, май 1, 2024
spot_img

Алое вера – целителят от природата (РЕЦЕПТИ)

Растението, наричано още столетник, подпомага сърдечно болните, съюзник е срещу алергиите, съдейства за отслабване и при рани

Алое вера е лечебно растение (виж ТУК) с много ползи за здравето и за красотата. Терапевтичните му и лечебни качества са издържали изпитанията на времето, затова то е наричано още „растение на безсмъртието”, “лечебно биле” и “пустинна лилия”. Известно е още като столетник – дали заради непретенциозността му да оцелява прашясало и неполято в ъгъла с месеци или заради целебните му свойства, не е ясно. Последните обаче са доказани категорично. Това се потвърждава и от факта, че алое вера присъства с множество фармацевтично продукти.

Гелът от алое вера се извлича лесно на ръка в домашни условия

„Следвай ме” ви предлага няколко рецепти с алое вера, които можете да приготвите и у дома.

При настинка: Втрит сок от алое вера в слепоочията подпомага преминаването на главоболие при някои настинки. Рецепта: сок от алое вера – 0.1 л, почистени орехи – 0.5 кг, течен мед – 0.3 кг и половин литър сок от пресни лимони се смесват и наливат в буркан. Сместа се съхранява в хладилник, като преди консумация се изважда за 10-15 миути на стайна температура. От нея се приема по 1 лъжица три пъти дневно. Тази настойка можете да ползвате и превантивно, като укепителна преди сезона на настинките и грипа.

При хрема и синузит: Сокът от алое директно се накапва в носа. При хрема – по 2 капки в ноздра – четирикратно. В резултат следва активно кихане,от което носните кухини се очистват.

Капки за нос за деца при хрема: Сок от алое вера се разрежда 1:1 с вода, тъй като чист е много силен за детския организъм. На един път може да се накапват до 5 капки, не повече от 3 пъти на денонощие.

При бронхиална астма: 1-ва рецепта.Лекува се със смес от червено вино кагор, мед и алое вера. Напитката се прави по следната рецепта:  100 мл алоев сок, 500 мл вино, 4 лимона – млени и черупките от две яйца. Смила се в блендер. Ежедневно се изпиват по 30 мл на гладно.

Гелът на алое вера има многофункционални ползи за здравето

Втора рецепта. 15 мл сок от алое вера, изстискан в домашни условия + 350 г вино (червено) + 250 г мед. Сместа активизира обмяната на веществата. Пази се на студено, доза – 3 Х 1 супена, преди хранене. Помага при болно гърло и кашлица.

При язви и гастрити: смес от изцедено алое, медец и зехтин се смесват. Лекарството се приготвя от равни части, на водна баня, приема се през три часа.

При хроничен колит: 50 г лист живовляк и алое – измити и подсушени, смлени в месомелачка + 0.100 л преварена, още сгорещена вода. Отлежава 20 мин. Схема – 3 Х 20 мл. Курсът е 3 седмици с 4 седмици пауза.

При стомашни и чревни проблеми, дизентерия: 3 по 5 мл изцеден сок от алое и втечнен мед. Всяка доза се разрежда в кипнато мляко. Лечебният курс е 20 дни през пауза от 14 дни.

Плантация с алое вера, отглеждано за фармацевтични нужди

За отслабване: Алое вера улеснява изгарянето на калориите, подобрява обмяната на веществата и производството на мастни киселини, изчиства органите от натрупаните мазнини. Естествено разхлабително, растението подпомага чревната функция и позволява премахването на токсините от тялото. Улеснява смилането на храната и поддържането на естественото равновесие на организма. Рецепта: Сокът на 1 лимон, 1 чаша вода и 1 супена лъжица гел от алое вера. Отделете гела от растението с помощта на нож, като разрежете листата по дължина и остържете полупрозрачната течност вътре. Загрейте съставките като ги бъркате непрекъснато. Добавете 1 супена лъжица мед и изпийте течността, докато е топла. Така практикувайте всяка сутрин на гладно.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles