11.4 C
София
четвъртък, май 2, 2024
spot_img

Безплатни очни прегледи в болница „Лозенец“

Те са за превенция на макулната дегенерация и ще бъдат два дни през месец февруари

Безплатни очни прегледи за превенция на макулната дегенерация организира университетската болница „Лозенец“ (бивша Правителствена) два дни през месец февруари, съобщиха оттам.

Те ще бъдат на 23.02.(петък, от 10.00 до 18.00 ч.) и 25.02. (неделя, от 09.00 до 15.00 ч.). Д-р Иво Инджов, началник на Отделението по очни болести и д-р Гергана Иванова ще преглеждат пациенти над 50-годишна възраст, с цел профилактика на макулната дегенерация.

Прегледът включва задължително разширяване на зениците с краткодействащи капки за очи. Възрастта е водещ рисков фактор за това заболяване. Рискът от появата му се увеличава от 2 % за хората на възраст 50-59 години до 30 % за хората над 75 годишна възраст, коментира д-р Иво Инджов и допълва, че прогресиращото дегенеративно заболяване, което засяга макулата (частта от ретината, отговорна за централното зрение), ако не е лекувано, причинява тежка и необратима централна слепота. Макулната дегенерация е прогресиращо дегенеративно заболяване, което засяга макулата – частта от ретината, отговорна за централното зрение. Тя заема водещо място сред причините за влошено зрение в развитите държави във възрастта над 65 години. По данни на СЗО около 200 милиона души по света живеят с МДСВ, като се очаква до 2040 г. броят им да достигне 288 милиона. Когато не се лекува, тя причинява тежка и необратива централна слепота. Възрастта е водещ рисков фактор за това заболяване. Рискът от появата му се увеличава от 2 % за хората на възраст 50-59 години до 30 % за хората над 75 годишна възраст.

Час за медицинските прегледи можете да си западите чрез контактната форма или на телефон 02 96 07 682.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles