8.9 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Враца е с единствената денонощна аптека в Северозапада

От: Наташа Войкина, Враца

Предложенията на здравното министерство у нас за даване на нощни дежурства от аптеките, както и редица нови изисквания към  фармацевтите не бяха посрещнати от тях  със задоволство.

Аптека „Превента“ работи с НЗОК

Някои затвориха врати, други предупредиха за бедствено положение в малките населени места, ако това се случи, трети се включиха в протести.

Враца след близо десетилетие без денонощна аптека  успя да се сдобие с такава преди повече от година и половина. Тя  отвори врати с водосвет за успех на 29 януари м.г.в сградата  на ДКЦ 1. Собственост е на специалиста по Вътрешни болести и общопрактикуващ лекар с най-много пациенти в града под Околчица Даниела Торбова.

За близо две години тя преодоля всички институционални ,финансови и архитектурно- строителни бариери и изгради  с две гишета (външно и за лежащо болни)  аптека “Превента“  на мястото на предишната, превърната в складово помещение от много години.

Екипът от професионалисти

Д-р Торбова е  подбрала екип от висококвалифицирани специалисти: трима магистър-фармацевти и петима помощник-фармацевти, както и технически сътрудник. Получават високо възнаграждение  и 7 лева на час за нощен труд. Приветливото помещение е украсено с огромни вази със свежи цветя целогодишно. Изпълнени са всички изисквания, включително и  специалният четец, свързан с компютъра, който регистрира  кодовете на лекарствата. 

Аптека „Превента“ беше открита с водосвет преди близо две години

Първоначалната инвестиция за това устройство е около 2000 лева. След това фармацевтите трябва да плащат всеки месец за поддръжка. ”Превента” се охранява от СОТ, има  информационни табели, които денонощно указват мястото, в което може да се получи необходимата лекарствена помощ, както и фейсбук- страница.

Както обаче  понякога се оказва в цялата страна, така и  “Превента” е жертва на нелоялна конкуренция. От фейк-новини в социалните мрежи, че нощем аптеката не работи, до редовно ръчно повреждане  на гнездото за електрическо захранване  през улицата. Тайните  сигнали за нередности  или привикванията в ководството на местната гилдия, че злослови за колеги в местните FB-групи са отделна неволя за екипа. Това струва на д- р Торбова проверка от Изпълнителната Агенция по лекарствата и Комисията за защита на потребителите в началото на октомври миналата годива. Глобите при нарушение са солени и обикновено започват от порядъка на 5 000 лева. Малко преди Коледа (2018 г.) пристига и констативния протокол, че всичко е изрядно и няма абсолютно никакви нарушения.

Д-р Торбота

Прецизната работа на целия екип обаче не носи големи печалби на Денонощната аптека. Д-р Торбова се обръща за  месечно дотиране на нощния труд с 1500 лв. към различни бизнесмени и институции, но засега все още няма финансова подкрепа за социалната дейност, каквато роля вече има единствената от този род аптека за три области – Видин, Монтана и Враца.

Д-р Даниела Торбова е човек с изключително уникален жизнен път и професионална реализация. Създава семейство месеци след абитуриентския си бал, следвайки сърцето си и ученическото си увлечение, което става любовта на живота й. Приета е да следва медицина, завършва с отличие, въпреки роденото студентско дете ( сега д-р Иван Торбов- специалист по ортопедия). Години след това и нейният съпруг завършва магистратура, след като нежната му половинка вече се е реализирала и се е появило на бял свят второто им отроче Елена.Тя  продължава традицията – не само отдавайки се на медицината, но довеждайки в къщи друг доктор, също ортопед като батко й.

Д-р Даниела Торбова е милосърден  и силно вярващ, но скромен човек и дарител.

Иконите в аптеката не са само част от интериора

Православието е традиция в семейството и от забележителния й свекър, който неизменно е на всички богослужения в митрополитския храм “Св.Николай” и е пример за своето семейство с достолепието и морала си. Иконите в аптеката са не просто украса, а смисълът на живота – Божията закрила, път и сила в житейския и професионалния път.

”Без Бога сме нищо, прах и немощ”, споделя докторката, която е помагала с безплатни лекарства на много хора и е участвала в безброй благотворителни акции през десетките години на своя безценен лекарски труд. Малцина са тези врачани, които знаят, че преди години тя е финансирала с 5000 лв. обучението на студент по медицина, сега утвърден лекар във Враца. Съвсем наскоро, въпреки финансовите изпитания на аптеката, тя отново осигури безплатно лекарства за бедно семейство, както и чисто нов апарат за измерване на кръвно налягане.

И не мислете за лекарите като за  престъпници, които поставят стендове на здрави хора, извършват операции, без това да е необходимо само, за да източват здравната каса. Всекидневно за нашия живот и здраве се борят и грижат хиляди скромни и честни работохолици – лекари, за които често е достатъчно само да чуят нашето сърдечно: Благодаря, докторе!

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles