15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Грипна епидемия с ваканция от 6 до 11 март в цялата страна

Обявиха грипна епидемия с ваканция в цялата страна от 6 до 11 март, съобщиха от Министертсвото на здравеопазването.

Преустановят се учебните занятия в училищата, детските и женските медицински консултации, профилактичните прегледи и имунизации, както и провеждането на планови операции и свижданията във всички лечебни заведения.

Препоръчва се да бъдат преустановени както учебните занятия в университетите, така и масовите мероприятия.

Към момента детските градини остават отворени, но медицинските сестри ще наблюдават дали децата не кихат и кашлят още сутринта на входа. Засилват се и мерките за дезинфектиране на помещенията. По преценка на родителите и семействата малчуганите може да не посещават детска градина в периода до 11 март.

На регионалните здравни инспекции е възложено да уведомят областните управители, кметовете на общини и лечебните заведения в съответната административна област за въведените противоепидемични мерки. За създаването на необходимата организация по преустановяване на учебните занятия трябва да бъдат уведомени и регионалните управления на образованието.

По думите на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев от 10 години за първи път наблюдаваме толкова скоростно развитие на втора вълна от грип Б. За последната седмица в Националната референта лаборатория на центъра са доказаха 12 пъти повече случаи от този тип. Специалистът препоръча хората да си мият често ръцете със сапун, да ползват маски и да избягват контакти с болни хора.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles