15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Православната църква почита днес Богоявление – Йордановден

Съществуват свидетелства за чествуването на този най-древен Господски празник още през II век, но до IV век той се съединявал с Рождество Христово. Общият празник за двете събития се наричал Богоявление, защото при кръщението Си в Йорданските води Иисус Христос се явил  на света за обществено служение. Чрез раждането Си Той се явил на света в плът. По-късно Църквата приела да празнува двете събития поотделно – на 25 декември Рождество Христово, а на 6 януари – Богоявление.

При кръщението на Иисуса Христа се възвестила на света тази велика тайна, за която Старият Завет само загатвал и върху която древните Египет и Индия само баснословили – тайната на Божествената Троица. Отец се явил на нашия слух, Духът се явил на човешкото зрение, а Синът – на осезанието ни в многогодишното Си общуване с човеците. Отец изрекъл Своето свидетелство за Сина, Синът се кръстил, а Светият Дух като гълъб летял над водата.

Богоявленският празник е свързан с великото водосвещение, което трябва да ни напомня, че при бреговете на река Йордан Бог е обновил чрез вода и Дух нашата овехтяла от греха природа.

Българска традиция е на 6 януари да се освещават бойните знамена. Първият водосвет е направен на 19 август 917 г. преди битката при река Ахелой. Ритуалът е извършван от 1879 г. до 1946 г. Традицията за освещаването на бойните знамена е възобновена през 1993 г.

Днес имен ден имат Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боголюб, Божан, Божана, Дана, Бистра, Боян, Богдан, Богдана.

Честито на всички именници!

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles