15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

ЕП нарича изложбено пространство на Атанас Буров

За пръв път в историята на Европейските институции, изложбено пространство в Европейския парламент ще носи името на българин – политикът, дипломат и финансист Атанас Буров. Решението е взето от ръководството на ЕП, а предложението е внесено от евродепутата Андрей Ковачев. Това става по предложение на евродепутата Андрей Новаков и бе одобрена без възражения от Председателството на парламента. В писмо до председателя на ЕП, Манфред Вебер изтъкна значимостта на демократа Буров за развитието на България като част от Европейската цивилизация.

Процедурата по преименуването продължи около половин година, като финалното решение е новото име да бъде дадено на изложбено пространство в сградата на ЕП в Брюксел.

Това е признание за ролята и мястото на България и българския народ в Европа. Нашата страна от повече от десетилетие е горда и отговорна членка на европейското демократично семейство, от което комунистическата диктатура ни откъсна в продължение на 45 години. Като ротационен председател на ЕС през първата половина на тази година България демонстрира политическо лидерство в момент на дълбока несигурност в бъдещето на европейския проект”, заяви Андрей Ковачев.

Трябваше да минат повече от 70 години един от най-бележитите и успешни български политици да получи признание и то на европейско ниво. Горд съм, че именно Атанас Буров ще бъде първият българин, на който ще бъде кръстено пространство в Европейския парламент, защото е сред онези смели държавници, които са запазили България в изключително труден период на две световни войни и държавни преврати. Макар приживе да остава непризнат, неоценен и съсипан от комунистическата власт, днес името му гордо ще показва приноса на България за изграждането на Европа“, каза евродепутатът Андрей Новаков.

Официалното откриване на изложбеното пространство е предвидено за началото на 2019 година.

Атанас Буров е министър на търговията, промишлеността и труда през 1913 и през 1919 – 1920, както и на външните работи и изповеданията през 1926 – 1931. Считан е за една от най-влиятелните фигури в българския политически живот през първата половина на 20 век, а заради политическите си речи и въвеждането на модерни за времето си европейски практики на българска почва е наричан „идеолог на българската буржоазия“.

Един от най-значимите му успехи е, че успява да извади България от международната изолация след Първата световна война и националната катастрофа, която страната преживява. Благодарение на Буров България е сред малкото държави, които дори получават намаление на военните си репарации. След съветската окупация на България на 9 септември 1944 година Буров е осъден от т.нар. Народен съд и заради това, че се противопоставя на терора на БКП, бива интерниран в Дряново, а впоследствие е изпратен в концентрационния лагер край Дулово. През 1954 година на 79-годишна възраст Атанас Буров издъхва в Пазарджишкия затвор.

 

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles