10.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Започва еврейският празник Ханука

Тази вечер, изповядващите юдейската религия палят първата свещ от деветосвещника менора, символизиращ светлината в света

Еврейският празник Ханука, символизиращ светлината, започва от таз вечер, след залез слънце. Тогава изповядващите юдейската религия ще запалят първата свещ от деветосвещника менора.  В следващите вечери до 6 декември ще бъдат запалени и останалите. Това става както в синагогите, така и във всеки дом на вярващи.

Ханука отбелязва военна победа през II век преди Христа на евреите и отвоюването на завладяния Йерусалимския храм и преосвещането му. Самата дума означава „посвещение”. Много от традициите на  празника са свързани с историята, че ритуалното масло, което било използвано тогава, било достатъчно да гори само един ден, но то горяло цели 8 дни – толкова време, колкото било достатъчно, за да се приготви ново ритуално масло.

Какъв е ритуалът на празника

Главен ритуал по време на Ханука е запалването на свещи в ритуалния еврейски свещник – менората. Най-популярната менора е със 7 свещи, но за Ханука се използва менора със 9 свещи. Централната свещ се използва за запалването на останалите свещи – на първия ден от Ханука се запалва само една свещ, на вторият ден се запалват две свещи и така докато на последния 8-ми ден се запалят всичките свещи.

Храните и игрите у дома

Популярна игра на Ханука у дома е въртенето на дрейд или дрейдел – четиристранен връх с еврейски букви, написани от всяка страна. Гел, които са шоколадови монети, покрити с фолио, са наградния фонд на играта. На трапезата се поднасят предимно пържени храни, тъй като на Ханука празнува чудото с маслото. Традиционно се приготвят латковки  (латкес) и суфганиот. Едните наподобяват понички, а другите палачинки. „Следвай ме” ще ви предостави скоро рецептите за тяхното приготвяне.

Кога се пада Ханука през годините

Ханука 2022 година се пада от залез слънце на 18 декември 2022 година до нощта на 26 декември 2022 година.

Ханука 2023 година се пада от залез слънце на 7 декември 2023 година до нощта на 15 декември 2023 година.

Ханука 2024 година се пада от залез слънце на 25 декември 2024 година до нощта на 2 януари 2025 година.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles