10.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Зеленчуково рагу с ечемик

Зеленчуковото рагу с ечемик е добър вариант, разнообразяващ безмесната трапеза по време на Богородичните пости.

Културата ечемик е стара и изключително полезна, но в България се приема повече като фураж за животни. За употреба в кулинарията се препоръчва да се ползва вариантът, който се продава в хранителните магазини, тъй като той е обработен така, че да се приготвя по-бързо и по-лесно.

Една от значителните ползи на ечемика са неговите влакнини, които  понижават лошия холестерол и намаляват риска от сърдечни заболявания. Тези фибри регулират абсорбцията на глюкоза и така възпрепятстват развитието на диабет тип 2. Те действат добре на перисталтиката на червата и на отделителната система. Ечемикът е богат на хлорофил и аминокиселини (всичките осем незаменими за човека), витамини от група В, както и витамин С и Е. Сред минералите с най-голямо количество е калият (452 мг.), следван от магнезия (133 мг.) и калция (33 мг.).  Ечемикът съдържа глутен. Затова не се препоръчва на хората, страдащи от глутенова ентеропатия. Богатото съдържание на влакнини в състава му може да затрудни абсорбцията на лекарства – затова е препоръчително да се приема около час след прием на лекарства.

Ако въпреки незначителното му неблагоприятно влияние решите да го употребите в рагу, ето и самата рецепта. Той може да бъде заменен с ориз.

Продукти: ечемик (ориз) – 1 непълна кафена чаша, олио или зехтин – 1 непълна кафена чаша, зелен боб – 400 – 500 г, моркови – 2, кромид лук – 1 голяма глава, магданоз или друга зелена подправка – на вкус, сол – на вкус.

Приготвяне: Ечемикът, купен от магазина за хранителни стоки се накисва за около 30 минути във вода. След това се вари в малко вода до пълното му сваряване. Зърната му стават меки, но не се разваляват и обеформят, както на ориза. Отделно в мазнината и малко вода се задушава лукът, зеленият боб и морковите.  Когато зеленчуците станат напълно готови, се посоляват,  към тях се прибавя свареният ечемик. Оставя се на огъня да поври около 10 минути, като се разбърква. Накрая се прибавят зелените подправки.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles