2.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Извършиха първата белодробна трансплантация у нас

Проф. Любомир Спасов

За първи път в България в университетска болница “Лозенец” е извършена трансплантация на бял дроб. Операцията е осъществена от проф. Любомир Спасов в партньорство с екип от немски специалисти. Реципиент е мъж на 70 година. Това съобщиха от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“. До този момент такива операции на наши сънародници се извършваха в чужбина, като до този август имаше период от две години прекъсване на тези операции за българи зад граница.

Шанс за живот на общо 5-има пациенти е даден от близките на 40-годишна жена от Варна, изпаднала в мозъчна смърт. Семейството й, въпреки тежкия момент, взема решение да дари нейните органи.

Освен белия дроб, в болница “Лозенец” са присадени и двата бъбрека.

Пациент от листата на ВМА получава шанс за живот чрез трансплантация на черен дроб.

Сърцето е трансплантирано в Хърватия поради липса на реципиент в България.

Служителите от Министерство на здравеопазването и Изпълнителна агенция “Медицински надзор”, координирали донорската ситуация, изказват своята горяма благодарност и признателност на семейството на донора, както и на лекарските екипи, извършили трансплантациите през изминалата нощ.

Изказваме дълбоки съболезнования на семейството на починалата жена, което дава шанс за живот на петима непознати пациенти.

Към момента за бял дроб чакат 19 човека.

Предвижда се от януари догодина специалисти от болница „Света Екатерина“ да бъдат обучени в тази област в Австрия под ръководството прочутият проф. Валтер Клепетко. Техни колеги от Военно-медицинска академия пък ще бъдат обучени как да следят посттрансплантационния период на хората с нов бял дроб.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles