10.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

За Хелуин пригответе тиквен чийзкейк

Наближва Хелуин. Този стар празник за гонене на злото има корени в старите келтски традиции и се отбелязва ден преди денят на Вси светии – празник от календара на Католическата църква. И независимо, че той няма нищо общо с българската традиция, в последните години се наложи като весела атракция за деца, че и за възрастни.

Отлично качество на изгодни за клиента цени!

Всъщност, Хелуин е денят, в който тиквата е истинска царица под формата на фенери. В западната кулинарна култура тя рядко присъства, но в България се ползва с успех на всяка трапеза.

„Следвай ме” ви предлага рецептата на тиквен чийзкейк, с който можете да изненадате приятно маскираните деца на келтския маскараден празник. Най-напред се приготвя тестена кора, която дамите без много свободно време могат да заменят и със слой ронливи бисквити.

Продукти: брашно – 1 чаена чаша + 2 супени лъжици, захар – ¼ чаша, краве масло – 2/3 чаша меко сирене – 50 г, извара – 150 г , тиквено пюре (от сварена или печена тиква) – 100 г, яйце – 1 брой, яйчен жълтък – 2 броя, канела – ½ чайна лъжичка, бакпулвер или друг набухвател за тестото – 1 чаена лъжичка, захар – ¾ чаши.

Приготвяне: В брендер (миксер) се смесват брашното, захарта и маслото. Замесете с ръце. Тестото трябва да стане ронливо и сухо.

Във форма за печене 20 Х 20 см се застила хартия за печене, върху нея се изсипва тестото и се разстила равно върху нея. Пече се във фурна при температура 180 градуса до златист цвят, около 18 – 20 минути. Получената тестена основа се оставя да изстине напълно.

Плънката се приготвя от изварата, мекото сирене и тиквеното пюре. С миксер или в брендер се смесват изварата, мекото сирене, захарта, яйцето и 1 жълтък. Разбира се добре. Добавят се двете супени лъжици брашно, набухвателят и канелата. Разбива се.

Сместа се изсипва върху кората тесто, която все още е в тавичката, но вече изстинала. Пече се отново при температура 180 градуса, не повече от 20-25 минути. Необходимо е да се наблюдава особено, ако фурната е много силна, за да не се препече основата.

След като сладкишът е готов, трябва да престои до пълно охлаждане два часа преди консумация. Този тиквен чийзкейк може да бъде поднесен с коняк или ликор, както и с чаша бяло вино. За въздържателите кафето и чаят са също приятни напитки. Продукти за Вашата изискана трапеза, на добра за бюджета Ви цена и с отлично качество можете да намерите в магазини „АВАНТИ”.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles