10.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Инхалатор защитава от вирусите в сезона на ОРЗ-та

Машинката разпръсква и препарат срещу микробите в стаята

В сезона на грипа и острите вирусни инфекции инхалациите са изпитано помощно средство за лечение на възпалено гърло, запушен нос, синузит или дори само за профилактика, ако имаме съмнение, че сме настинали. Традиционното вдишване на парата от тенджера с билки и завита с кърпа глава обаче е твърде неприятно занимание и немислимо за изпълнение от малките деца. Улеснението в последните години са инхалаторите, които изобилстват на пазара както по видове и марки, така и по цена. Сред тях има предназначени и за малчугани. Въпросът е как да изберем най-подходящия в морето от разнообразие.

Най-напред се запознайте с информацията за приборите към различните марки инхалатори, като преценете внимателно, кой ще е най-подходящ за вас и вашите близки. Например, съобразете се дали имате малко дете вкъщи, болен от астма или обструктивна белодробна болест. Попитайте приятели, които вече имат инфалатор и го използват често, но не пропускайте да се консултирате и с вашия личен лекар или педиатър.

Принципът на действие на тези уреди е, че разпръскват лекарствения препарат дисперсни частици, които чрез тръба или маска се вкарват насочено към дихателните органи. Така те проникват по-дълбоко до бронхите и дори до бронхиолите, като така медикаментът действа още по-ефикасно. Инхалаторите са отличен съюзник не само срещу острите респираторни заболявания, но и при ринит, тонзолит, бронхиална астма и пневмония.

Въпросът е да се избере точният. Традиционният инхалатор е с пара. Той е най-подходящ при лечението на горните дихателни пътища. При процедурата в дихателната система се вкарва пара с температура 50-65 градуса. Тя разширява кръвоносните съдове, прониква в дълбоките слоеве на тъканите и оказва лечебно и обезболяващо действие.

Паровият инхалатор все пак не е универсален. Той не бива да се използва при повишена температура – над 37.5 градуса, при заболявания на кръвоносната система, туберкулоза и сърдечни заболявания. Този тип инхалатори могат да се ползват профилактично, ако в тях се налее само физиологичен разтвор. Ако имаме голяма банка с разтвор, но ни трябва по-малко количество, не бива да я отваряме, а да изтеглим със спринцовка през гумената капачка, колкото ни е необходимо. За лечебни цели физиологичният разтвор се прибавя към лечебния препарат.

Мнозина се увличат по ултразвуковите инхалатори. Те са безшумни, имат висока производителност и могат да вкарва в дихателната система желаното количество медикаменти под формата на миниатюрни аерозолни частици. При вдишване те попадат директно в най-дълбоките зони на белите дробове. За процедури с тях се използват билкови продукти, разтвори на соли, етерични масла и минерални води. Ако апаратът се използва за профилактика, маските и накрайниците не се ползват. Машинката се включва на позиция за свободно разпръскване на аерозол и овлажняване на въздуха в детската стая. Така по време на игра или сън детето може да вдишва определени дози лекарства или масла без принуда. Някои от използваните модели имат специални накрайници, с чиято помощ аерозолната струя се насочва точно в определени участъци на дихателните пътища.

Компресорният инхалатор, наричан още струен работи чрез мощен аерозолен поток с помощта на компресор. Този поток буквално се изстрелва под налягане от камерата на небулайзера. Има няколко типа компресорни инхалатори, които се различават по начина на излъчването на аерозолния поток. Той може да е под формата на непрекъсната струя или потокът да се спира и пуска с помощта на специални клапани.

Родителите с малки деца предпочитат инхалаторите с електронно-мрежовитне небулайзери. При него лечебният препарат се прекара през много тънка, вибрираща мрежичка-мембрана. В резултат се образува плътен облак от пара, съставен от много мънички частици на прилаганото лекарство. Апаратът работи безшумно.

Лула с кристали и аерозолни ампули за път

Лулата със солни кристали и аерозолните ампули са компактни и подходящи за възрастни, които тръгват на път в есенните и зимните месеци в случай, че вирусите ги изненадат. Те могат да служат и за профилактика.

Лулата е керамична и играе ролята на съд, в който се слагат розови кристали от хималайска сол. Устройството на лулата позволява да се вдишва въздух, който преминава през кристалите и така в дихателната система попадат малки количества солни пари. Процедурата може да е една на ден по 15-20 минути, или три пъти по 5-6 минути. Солите излъчват молекули от полезни вещества, с чиято помощ дихателните пътища се разтварят и изчистват. Лулата не е подходяща за астматици. Те, както и здравите хора, могат да ползват при необходимост преносимите спрей ампули, с чиято помощ бързо се впръсква стандартна доза подходящ медикамент.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles