15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Италианците пият кафето си на Коледа с панфорте

Сладкишът е подходящ за постещи и вегани

Италианците си пият кафето на Коледа с традиционния сладкиш панфорте. Това кулинарно изкушение съдържа голямо количество орехи, сухи плодове и подправки. На вкус то наподобява гриляж, но е по-ароматно и наситено.

Стоки с отлично качество на изгодни за вас цени в магазини АВАНТИ.

Десертът се поднася към кафето или чая нарязан на малки парченца.

Чай и кафе от отлични сортове и великолепни аромати, на много добри за купувача цени можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ. В АВАНТИ ще намерите и всички необходимо за празничния дух на вашата трапеза. Вижте ТУК какво има в магазините АВАНТИ и къде се намират те.

Сладкишът панфорте може да се съхранява продължително време, което е малко вероятно, като се има предвид, че пред вкуса му малцина могат да издържат и да се задоволят само с едно парченце. Ако все пак решите да приготвите от него повече и да го опазите до Нова година, то можете да го завиете в пергамент или затворите в плътно затворен херметически съд. Съхранявайте го на долния рафт на хладилника или в шкафа на балкона.

И още една особеност на този десерт – той е без яйца, мляко и масло, което го прави подходящ за постещи и вегани.

Продукти: шам фастък – 1 чаша (може да се замени с бадени или др. ядки), смес от орехи и захаросани цитрусови корички или захаросани плодове – 1 чаша, канера – 2 чаени лъжички, какао на прах – 2 супени лъжички, кафява захар (може и бяла) – 100 г, мед – 200 г, сушени кайсии – 100 г, сушени сливи – 200 г, брашно – 60-70 г, джинджифил – 1/4 чаена лъжичка, пудра захар – 2 супени лъжици.

Приготвяне: В метална купа или тенджерка се сипва захарта, прибавя се меда и се слага върху огъня. Изчаква се да кипне. Сушените кайсии и сливите се нарязват на малки късчета. Смесват се с орехите, други сухи плодове или стафили (ако имате), захаросаните корички от цитрусови плодове.  Прибавят се подправките, какаото, брашното. Влива се разтопеният мед със захарта, бързо и добре се разбърква. Най-напред се бърка много енергично, тъй като масата се втвърдява много бързо.

Така приготвената смес се слага в плитка форма и се пече върху хартия за печене при 170 градуса, 30-40 минути.

Преди поднасяне сладкиша панфорте може да бъде посипан с бяла пудра захар.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles