15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Италия спира климатиците заради проблема с руския газ

Глобите за нарушителите ще са от 500 до 3000 евро, налаганите мерки влизат в сила от 1 май и ще продължат до април 2023 година

Италианското правителство реши климатизацията в обществените сгради да бъде спряна това лято, тъй като се опитва да намали зависимостта си от руския газ, съобщава европейската редакция на Politico.

Съгласно новите правила, наречени от италианските медии “Операция термостат“, климатизацията в обществените сгради, включително училищата и правителствените министерства, не може да се настройва по-ниска от 27 градуса по Целзий. През зимата отоплителните системи не трябва да затоплят сградите над 19 градуса, въпреки че ще бъдат разрешени 2 градуса свобода. Преди това обществените сгради можеха да се охлаждат до 26 градуса.

Тези, които не го спазват, могат да бъдат наказани с глоби от 500 до 3000 евро.

Мерките бяха приети като поправка в парламента миналата седмица, след повишаване на цените на енергията и тъй като правителството се опитва да диверсифицира вноса на газ – страната внася около 40 процента от газа си от Русия. Москва тази седмица прекъсна доставките на газ за България и Полша, което породи опасения за бъдещето на енергийните доставки.

В текста на поправката, предложена от депутатите Анджела Маси и Давиде Крипа от екологичното “Движение 5 звезди”, се казва, че целта е „да се намали топлинното потребление на сградите и да се постигнат незабавни годишни икономии на енергия“.

Спирайки климатиците, правителството има за цел да спести 4 милиарда кубически метра газ тази година. Мерките влизат в сила от 1 май и ще продължат до април 2023 г.

Премиерът Марио Драги обвини европейските покупки на руска енергия на завишени цени за финансирането на инвазията в Украйна и предупреди, че засилването на Русия може да означава труден избор на начин на живот.

„Искаме ли да имаме мир или искаме да имаме включен климатик? каза той на пресконференция по-рано този месец. Нуждите на Италия от газ са покрити до октомври, дори ако Москва затвори крановете незабавно”, посочи Драги.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles