10.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Какво ни дават книгите: за ползите от четенето

КНИГИТЕ МОГАТ ДА ПРОМЕНЯТ ЖИВОТА НА ЧОВЕК. МОГАТ ЛИ ?

През XI век Японката Мурасаки Шикибу написа известната книга “ Сказания за Генджи“ – книга, която съдържа 54 глави и разказва за живота и любовната биография на принц Генджи. Приблизително хиляда и петстотин години по-късно ние четем и препрочитаме тази книга. Какво кара хорада да четат книги? Дали е само насладата от четенето или има и други ползи отвъд насладата? Научният отговор на този въпрос е, че има и други неподозирани от нас ползи.

Четенето на книги подобрява физическото и духовно състояние на човека като ползите могат да останат до края на живота Ви. Те започват още от ранно детство и продължават до зрялата Ви възраст. Вижте как става това и какви са ползите за ума и тялото Ви.

ЧЕТЕНЕТО ПОДОБРЯВА МОЗЪЧНАТА ПАМЕТ

Чрез използването на ЯМР скенери, учените потвърждават, че четенето използва комплексна мрежа от кръгове и сигнали в мозъка. С повишаване умението ти да четеш тези невронни мрежи в мозъка стават по-силни. През 2013 г. учените провеждат изследване, в което човек чете 9 дена избран роман. Колкото повече се изгражда историята и има силни моменти, толкова повече се засилват невронните вързки в мозъка.

Увеличава способността ти да разбираш хората около теб и да си съпричастен с тяхните проблеми

Научните изследвания показват, че хората, които четат класическа литература показват много по-високо ниво на възприятие по отношние на болката, мъката, проблемите и др. на техните приятели. Изследователите наричат това „теория на ума“

Изгражда богат речник

Научните изследователители наричат този процес „Ефектът на Матея“, терминът е взет от библейския цитата по Матея „Защото, който има, нему ще се даде и ще му се преумножи; а който няма, и това, що има, ще му се отнеме. Концепцията, че богатите ще станат по-богати а бедните още по-бедни важи в пълна сила за изграждането на богат речник. Изследваният показват, че студенти, които са започнали да четат книги от ранна възраст и четат книги редовно придобиват изключително богат речник, а това ги подпомага на много нива в живота като тестове, през които трябва да преминат до интервю за работа, в което умението да говориш оригинало може да спечели мечтаната от теб позиция. Проучване направено през 2019 г. казва, че 70 процента от Работодателите са търсили да назначат хора на отговорни позиции с тъй наречените „меки умения“ или възмжността да се комуникира ефективно.

Подпомага когнитивните способности на ума и предпазва от болести като Алцхаймер.

Националният институт по застаряване на САЩ препоръчва четенето на книги и списания с цел предотвратяването на засатаряване на мозъка.

Намалява стреса

През 2009 г. група учени измерват с мозъчни скенери ефекта от четенето като доказва, че то намаляват стреса. Изследването показва, че тридесет минути четене на ден намаляват кръвното налягане, намалява пулса, както и чувството за стрес и напрежение.

Подготвя човек за добър нощен сън

Доктори от Майо Клиника предлагат като част от рутинната ни подготовка преди сън давключим четенето. За най-добри резултати е добре да включиме книга, която е печатно издание, защото светлината от е-риидърите и телефона може да ни държи будни.

Подпомага симптомите на хората изпаднали в депресия

Британския философ сър Роджер Скрутон е писъл “ Утехата от въображаеми неща не е въображема утеха“. Хората, които са в депресия често се чувстват изолирани и отделени от другите хора. И това чувство може да бъде пребоено с книгите.

Четенето на художествена литература подпомага човека временно да избяга от собствения си свят и да бъде погълнат от въображаемия опит на героите. Нехоудожествините истории пък могат да те научат на стратегии, които да ти помогнат да се справиш със симптомите на депресията.

Може да удължи живота ти

Дълго научно проучване с 3635 участници, което продължава за период от 12 години показва, че тези, които четат живеят приблизително 2 години повече, от онези, които не четат. Проучването покзва че тези хора, които четат поне 3,5 часа на седмица имат 23 процента повече шанс да живеят по-дълго.

Какво трябва да четем? Най-кратият отговор на този въпрос е каквото ни попадне. Ако нямаме достатъчно време, може да отделим дневно няколко минути за прочетем блог или вести за ключова тема. Ако търсиме нещо, за да избягаме от света то тогава може да се целим към художествена литература, научна фантастика или дори историческа литература, която да ни пренесе на друго място.

Ако сте на път за бърза кариера, може да прочетете съвети от научната литература или предложения на някой, който е постигнал нещо. Един съвет от нас: Не четете само на устройства, а прелиствайте и хартиени книги. Прочванията показват, че хора, които четат печатни книги имат по-високи резултати от тестовете за разбиране и запомнят много повече от прочетеното, отколкото, хората които четат на цифрови устройства.

Прекъснете дълтгото гледане на телевизия

ОБОБЩЕНИЕ

Четенето е много полезно за Вас. Научните изследвания доказват, че четенето помааза:

Подобряване на невроните връзки на мозъка

Подобрява речника и начина на изразяване

Подпомага те да разбираш и помагаш на другите хора (Емпатия)

Подпомага заспиването на човек

Намалява стреса

Намалява кръвното налягане

Бори се с депресивните състояния на човек

Подпомага мозъчните функции и предпазва от рязко застаряване на мозъка

Подпомага по-дългия живот

Изключително е важно за децата да четат възможно най-много, защото ефектътот четенето е нарастващ и натрупващ се.

И не на последно място е необходимо да споменем, че никога не е късно за човек да се възплзва от множеството физически и психологически ползи, чакащи от страниците на добра книга.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles