18.8 C
София
четвъртък, май 2, 2024
spot_img

Лечение на махмурлук

Изненадващо, но класическата закуска помага, преди алкохолния маратон, замезете добре с мазни храни

Възможно ли е да излекуваме махмурлука? Ясно е, че не е. Можем обаче да намалим неприятните усещания на сутринта. Можем и да отложим напиването, да позабавим крайното замайване с няколко простички правила.

Качествено в АВАНТИ (ТУК)

В случай, че белята вече и станала и трябва да действате мигновено (под натиска на менгемето, заклещило здраво главата ви и парещата киселина, разливаща се в стомаха ви), може да изпробвате някои от следните методи.

Основно пийте, пийте, пийте повече, но ….. вода. Алкохолът е алкохолът сам по себе си е диуретик и води до дехидратацията на тялото, особено при консумация без разредител. Специалистите съветват прием на достатъчно течности още по време на алкохолната консумация, преди лягане и след това. Добрата хидратация на тялото подпомага изхвърлянето на токсините, възстановява загубите и подпомага по-бързото възстановяване на организма.

Обикновено махмурлукът утрепва апетита не само сутринта, но и през целия ден след запоя. Въпреки това, наложете си да закусите и то не плод, а да поемете една хубава, класическа закуска с препечени филийки и много силно кафе. Едно яйце също е добре дошло. Продължавайте да пиете вода.

Срещу главоболието се почерпете с таблетка болкоупокояващо, което съдържа ибупрофен, напроксен, аспирин – до две таблетки през деня обилно количество вода. На често употребяващите твърд алкохол

не се препоръчва парацетамол, тъй като той подкопава допълнително здравето на черния дроб. В съчетания с катализатор като алкохола, пораженията могат да са много големи. Внимавайте също с употребата на обезболяващи на празен стомах, тъй като това ви действие може да отприщи нов коремен дискомфорт, болка, гадене и да влоши иначе не особено цветущото състояние, в което се намирате електролити и витамини: електролитите, съдържащи се в спортните напитки, някои препарати, достъпни без рецепта (обикновено под формата на прах за разтваряне във вода), както и някои витамини (витамини от група В, особено витамин В6, по-известен още като пиридоксин) са верни съюзници в борбата с последиците от алкохола. Въпреки че липсват научно подплатени доказателства за ефективността от приема на витамини за овладяване на махмурлука, всъщност витамините от група В в съчетание с подходящ набор електролити и течности води до бързо възстановяване на запасите на организма, подпомага и ускорява възстановяването на организма.

Подходящият набор от антиеметици ще облекчи гаденето и позивите за повръщане, паренето в стомаха и по хода на хранопровода. Те се получават в резултат от диспепсия, киселини, рефлукс. Облекчават се ефективно със сода бикарбонат, разтворена чаена лъжичка в чаша вода.

Джинджифил е отлично средство срещу съпътстващите махмурлука гадене и повръщане. За целта направете си чай с парченце настърган пресен джинджифил. 

Потенето е също решение на проблема. Изпотяването чрез тренировка или гореща вана помага на лимфната система да се освободи от токсините в тялото. Бъдете внимателни със сауната обаче, тъй като прекомерното потене може да ви обезводни още повече и да понижи кръвното налягане. 

Фруктозата съдейства да се ускори метаболизмът на алкохола. За да си я набавите, хапвайте плодове, най-вече цитрусови. И не забравяйте да пиете вода, много вода.

Ако не се подредили още като казак, но имате това намерение, то преди да поемете към трапезата с много алкохол се подгответе, как да го понесете по-леко и с по-малко негативни усещания на следващата сутрин. Не тръгвайте към купона с празен стомах. Замезете добре предварително, като наблегнете на по-мазните храни и такива, които съдържат протеини и въглехидрати. Особено подходящо за целта е червеното месо, тъй като е богато на витамини от B групата и на аминокиселини, които лесно преработват алкохолните субпродукти. Набавете си разтворими мултивитамини. Не смесвайте питиетата. Различните видове алкохол оказват различни ефекти върху пиещите. Придържайте се към едно и също питие. Избягвайте шампанското. можете да отпиете от него глътка на Нова година, но го избягвайте като основна напитка за празника. Смята се, че мехурчетата на шампанското ускоряват абсорбирането на алкохола, в резултат на което напитката ни опиянява по-бързо. И не забравяйте да пиете повече вода, докато замезвате на трапезата и вдигате наздравици.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles