10.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Махат паметника на съветската армия

Затварят го в музей, за това гласува в Столичния общински съвет без съветниците от БСП

Паметникът на съветската армия в София ще бъде демонтиран и прибран в Музея на социалистическото изкуство или върху друг подходящ държавен терен извън центъра на столицата. Това реши Столичният общински съвет на свое заседание.

Решението подкрепиха след оживен дебат общинарите от комисията по култура от ГЕРБ-СДС и „Демократична България“ (ДБ). Димитър Антов от „Патриоти за София“ се въздържа, а Калоян Паргов обяви, че представителите на БСП напускат заседанието.

На този етап монументът, чиято скулптора е на Васка Емануилова, трябва да бъде ограден с предпазна ограда, тъй като е опасен за хората, които преминават до него. Решението ще бъде представено в Областната управа. На свой ред, областният управител на София, който е представител на държавата, трябва да предприеме всички необходими действия, за да се изпълни преместването, а главният архитект Здравко Здравков да организира провеждането на конкурс за проект за изменение на действащия план за регулация и застрояване и проект на подробен паркоустройствен план на Княжеската градина. До 1944 година тя е била великолепно място с люлки, пясъчници и други приспособления за забавление на децата в столицата, като от тях са се ползвали всички безплатно. Идеята е да се върне някогашната визия и предназначение на това място.

Докато бъде извършено преместването на паметника, ще бъде поставена информационна табела в района, на която да бъде указано, че монументът „Паметник на Съветската армия“ символизира чужда сила, обявила война на България и окупирала страната. Подробният текст на обществената информационна табела следва да бъде изготвен съвместно от Катедра „Нова и съвременна история“ към Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Института за исторически изследвания на Българската академия на науките и съгласуван с Експертно-художествения съвет, назначен със заповед на Фандъкова. Срокът за поставянето ѝ е месец от приемането на решението от СОС. Текстът ще бъде и на английски език.

„Това съоръжение е изградено през 1954 г., не е свързано с Втората световна война, а с (идея с) пропагандата с цел да бъде смачкан българския дух, каза архитект Грети Стефанова. Нека отиде в музея, никой не иска да го унищожава”, подчерта тя.

Още по-унищожително бе изказването на съветник Марта Георгиева от „Демократична България”.

„Паметникът на съветската армия не е паметник, а пропагандно съоръжение в центъра на София, подчерта тя. Кой би държал на стената си вкъщи портрета на убиеца на своя баща”, цитира за убедителност Марта Георгиева Панфилов.

Паметникът на съветската армия е кух и опасен, той не е войнишки, не е и военен, стана ясно на заседанието на комисията с председател Малина Едрева, което разгледа доклад на „Демократична България“, внесен още през 2020 година. Това стана дни преди заседанието на Столичния общински съвет.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles