15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Мина – светецът войн, който приел аскезата

Мина е един от светците войни, които Православнаа Църква чества. Денят му е на 11 ноември. Той е бил войник в Египет по времето, когато императори в Рим били последователно Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.).

Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на езическите идоли. Тази заповед се отнасяла за християните, които били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения.

Воден от силната си вяра, Мина се отказал от войнското си звание и се оттеглил за аскеза в пустинята. Там той се отдал на пост и молитва, смятайки, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога.

Чудотворна икона на свети Мина има в Обрадовския манастир „Св. Мина“ край Кубратово до София. Вярва се, че тя изцеление от тежки болести, помага на бездетни семейства да имат дете, както и за женитба.  Самият светец – войн се смята от народните вярвания за покровител на семейството, сираците и бездомните, пазител на пътуващите на дълъг път, воините и лечителите.

Важно е да се знае, че иконата, сама по себе си не върши чудеса. Чудеса се случват в резултат на молитвеното застъпничество да даден светец към Бога. В този смисъл всяко изображение на светец може да бъде чудотворно, защото вярата и благочестивия начин на живот са тези, по които Бог въздава своите дарове на хората.

На сн.: Чудотворната икона на св. Мина в Обрадовския манастир

 

 

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles