2.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Напастта акари, два трика за избавяне от тях

Праховите акари живеят в човешки жилища, в подовете с килими, с двойни ‎стъкла на прозорците, изолирани срещу влага, пердетата, чаршафите. Чувстват се най-добре при над 25°C и 75% ‎относителна влажност. Температура над 60°C за период от един час ги убива, също както и ‎замразяването.‎ Ясно е обаче, че не можем да поддържаме такава топлина и студ у дома, за да ги изтребим. Така те продължават да обитават нашите дюшеци, матраци, килими и спално бельо.

Акарите не хапят и не жилят. Хранят се основно с мъртви кожни клетки, предварително смлени ‎от гъбата Aspergillus repens. От човек пада средно 1,5 g мъртва кожа на ден (приблизително ‎‎0,3 – 0,45 kg за година), което е достатъчно да изхрани около един милион акара. ‎Акарите в спалното бельо извличат влагата от дишането, потта и слюнката на човека.‎ Така те могат да предизвикат астма, която да се превърне в алергична, хрема, конюнктивит и дерматит. Един от най-важните протеини, ‎провокиращ алергична реакция, е DerP1, храносмилателен ензим, намиращ се в ‎‎екскрементите на акарите. От него идват и редица алергични реакции, за които нямаме обяснение.

Честата смяна на бельото и сезонното пране на килими, пердета, завеси и всякакви тъкани е основно правило за спасяване от акарите. Дори да го спазване, те имат способността да се въдят в ъгли и влажни места у дома. За тези участъци можете да приготвите домашен спрей срещу инсекти, за който ще сте сигурни, че не съдържа химия и няма да обостри реакции у децата.

За него са ви необходими: една бутилка за спрей,  ½ чаша алкохол, ½ чаша дестилирана вода, 30 капки етерично масло (лимон, евкалипт, лавандула, кипарис, канела и др.)

Течностите се смесват в бутилката. С нея се напръсква навсякъде около леглата, матраците, завивките. Пердетата и влажните учатъци, като баня и перални помещения.

Не е добра идея да използвате този спрей, ако имате деца на възраст под 3 години или сте бременна.

Първият път, когато напръскате с него, ще намалите значително популацията на акарите през следващите 2 месеца. За да поддържате дома си чист откъм микроорганизми, трябва да го правите редовно – веднъж на всеки 60 – 90 дни.

Етеричните масла са другият начин за елиминиране на неприятните акари. Пръскайте с тях всеки ден. Помагат тези от лавандула, мента, лютива мента или бор. По този начин допринасяте и за приятното ухание на стаите. Можете да използвате смес от анасон, карамфил, копър, мащерка и лавандула, за да редуцирате максимално популацията на акари по леглото и килима. Тази комбинация е ефикасна и като средство за ароматизиране и освежаване на въздуха.

При употребата на етерични масла е желателно да се съобразите с факта, че в състава им присъстват мощни вещества, които могат да предизвикат негативен ефект при някои хора. Прилагайте ги умерено и се уверете, че нито един член на семейството не проявява алергия към тях.

За да намалите популацията на акари у дома, защото да бъдат изтребени е невъзможно, поддържайте влажността на въздуха ниска, по-малко от 50%. Използвайте устройства за изсушаването му в спалнята, които ще понижат риска от развитие на алергия към домашен прах. Добре е да се снабдите с влагомер, който да отчита нивото на влажността.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles