5.8 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Натурални бои за яйца от природата

Кои са те?

Боите за яйца са безвредни, ако са оригинални, т.е. произведени по всички правила за безопасност на храните. Не всякога обаче сме сигурни, какво купуваме преди Великден, когато на сергии и дори в магазини се търгуват стоки със съмнителен произход. За да избегнем евентуални неблагополучия от бои за яйца – менте, можем да се възползваме от редица природни продукти, които оцветяват много добре.

Кои са тези продукти?

Всички те са от растителен произход.

Червено – кафеникав  цвят се получава от люспите на кромид лук. Залейте яйцата заедно с люспите в хладка вода и варете в продължение на 10 – 15 минути.  За по-ярък цвят, можете да ги оставите да изстинат в  отварата. Ако искате те да са нарисувани, спазете технологията, но преди да сложите яйцата във водата с люспите, сложете стръкче магданоз или друга зеленина върху яйцето, завийте го в парче тънък чорап и го пистегнете. Варете яйцето в отвараха с люспите. Махнете чората и листенцето след пълно изстиване.

Зеленият цвят  се получава, като се използва спанак (пресен или замразен). Накърцайте зеленината, залейте я заедно с яйцата с хладка вода, варете 30 минути. Оставете ги в отварата докато изстинат, може и цяла нощ, ако искате да добиете тъмно земен цвят.

Светлосин цвят се получава с помощта на червено-лилаво зеле. За 1 литър вода са необходими 2 неголеми глави червено-лилаво зеле и 6 супени лъжици 9-процентен оцет. Зелето се нарязва ситно, залива се с гореща вода и се прибавя оцетът. В тази смес се слагат сварените и все още горещи яйца и се оставят да престоят минимум два часа. За подсилване на цвета, е добре те да престоят в нея една нощ.

За наситен син цвят  е достатъчно да сварите яйцата в силна отвара от боровинки.

Жълтият цвят  се постига, като на 1 литър вода се лагат 3 супени лъжици куркума. Уверете се, че купувате натурална куркума, а не химическия й аналог, какъвто също се продава. Варете яйцата в тази отвара 30 минути. Оставете ги да изстинат в нея, ако желаете те да прибовият златист отенък.

 

Снимки: Авторката

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles