15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Нови мерки срещу COVID-19 в още области

Учениците пак на онлайн школо, разкриват допълнителни легла в болниците

Повишаващите се нива на заболеваемост от COVID-19 принуди кризисните щабове в още области да наложат нови мерки.

В Кюстендилска област се преустановяват се присъствените учебни занятия в училищата и центровете за подкрепа на личностното развитие на територията за учениците от 5-ти до 12-ти клас за периода от 15.03.2021 г. „Заболеваемостта на територията на областта все още не е намаляла, затова трябва сериозно и отговорно отношение от всеки един от нас. За да преминем възможно най-леко през тази вълна на заболеваемостта, не трябва да подценяваме мерките в никакъв случай“, посочи областният управител на Кюстендил Виктор Янев, който председателства заседанието на Кризисния щаб срещу Ковид-19. Според новите мерки се преустановява провеждането в присъствена среда на всички групови извънкласни занимания и дейности по интереси, занимални, учениците от начален образователен етап на ОУ “Аверкий Попстоянов“- гр. Рила също преминават към обучение от разстояние в електронна среда от 12.03 до 26.03.2021 г.(включително).

Носенето на маски на обществени места отново става задължително в Кюстендил, не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер, с присъствието на повече от 15 човека, обявиха още от Областния щаб.

„Общо диагностицираните от началото на пандемията досега са 6546 човека, под карантина са 902-ма, на домашно лечение са 638, а починали са 300. Излекувани са 5451 човека. От началото на имунизационната кампания ваксинирани в област Кюстендил са 4991 лица, а 671 са с втора доза“, коментира и директорът на РЗИ – Кюстендил, д-р Златко Величков.

В дистанционна форма на обучение преминават учениците от 5 до 12 клас в Софийска област. Децата от групите за предучилищно образование могат да отсъстват само след писмено уведомяване на директорите. Това важи от 12 до 23 март, съобщиха от областната РЗИ. Маските на пазарите и тържищата стават задължителни. От инспекцията препоръчват на работодателите да въведат хоумофис, където е възможно. При невъзможност за въвеждане на дистанционна форма на работа те да въведат засилени противоепидемични мерки в помещения, като осигурят филтър, дезинфекция и проветряване, както и да организират инструктаж за спазване на мерките. Болниципе пък трябва да са в готовност да преустановят плановите операции и да разкрият допълнителни COVID-легла при достигане на заболяемост над 500 на 100 000. Лечебните заведения за извънболнична помощ трябва да определят часови график за прегледи на лица с респираторна симптоматика и съмнителни за коронавирусната инфекция, за което да информират пациентите си.

Тези от 5 до 11 клас в Сливен ще се обучават в електронна среда от 15 март до 2 април, съобщи директорът на РЗИ д-р Петя Балулова. Мярката е взета днес на заседание на Областния кризисен щаб. Учениците няма да бъат пускани в заведенията и моловете без придружител. Присъствено ще учат дванадесетокласниците, тъй като учебната година за тях завършва на 15 май.  Болниците в областта  разполагат с 200 легла за COVID-болни, предстои разкриване на допълнителни. Продължават изследванията на живеещите и персонала в Дома за стари хора в града, където е регистриран взрив на заразата. Към момента с положителни резултати са 17 потребители и 5-ма от персонала.

Заради повишена заболеваемост подобни мерки обмисля и Областният кризисен щаб във Велико Търново. От 15 до 26 март учениците във Варна също ще учат онлайн. Това важи за тези от 6 до 12 клас включително. Деца и тийнейджъри ще бъдат допускани в заведенията само с родителите си. Въвежда се еднопосочно движение и заграждения в пазарите и изложенията. Собствениците на магазини и търговски вериги се задължават да осигурят такъв ред на пропускане, че да няма струпване на клиенти и хора без маски. В област Кърджали спират плановите операции, тъй като областта вече е в червената зона със заболеваемост 147 на 100 000 души. Изключения ще се правят само за онкоболни, бременни и родилки.

Всички ученици от 5 до 12 клас в учебните завадения на територията на област Пловдив преминават на дистанционно обучение за две седмици от 15 март. Забранява се посещението на малолетни или непълнолетни лица без придружител в заведенията за хранене и развлечения. Същевременно продължава да е в сила и изискването, малолетни и непълнолетни лица да посещават  търговските центрове, включително търговски центрове тип мол, също само с придружител. „Винаги съм подкрепяла търговските обекти и центрове и съм се опитвала да ги защитя като същевременно не допускаме риск за ситуацията в Пловдив и областта. Но сега моля, всички

да проявим разум, разбиране и подкрепа  на решенията на Областния кризисен щаб”, призова председателят му и областен управител Дани Каназирева. От днес в Пловдив ще има полиция пред всички търговски обекти  и контролът ще бъде стриктен.

Междувременно от Центъра за спешна медицинска помощ в София обявиха, че с около 100-150 повече са повикванията в понеделник и вторник спрямо същите дни от предходната седмица.

Следвай ме – Здраве / Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles