15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Празнично настроение с „Лешникотрошачката“ в неделя

Балетната феерия по музика на П. И. Чайковски и режисура на проф. Хикмет Мехмедов ще оживее на бургаска сцена

От: Теменуга Захариева, Бургас

В края на наситената със събития 2022-ва година за Държавна опера – Бургас, с успешни спектакли – и в Бургас, и на сцени в много градове в България, предстои традиционното празнично представление на „Лешникотрошачката“, музика на П. И. Чайковски, постановка и режисура – проф. Хикмет Мехмедов. Балетната феерия е сътворена по популярната приказна история на Е.Т. Хофман Чрез средствата на изящното танцово изкуство, на 18-и декември, неделя, от 19 часа артистите от балетната трупа на Бургаската опера ще разкажат отново историята на Маша, приключенията й във вълшебния свят на сънищата и приказната метаморфоза, превърнала Лешникотрошачката в принц, с когото преживяват чудни приключения в една бленувана реалност.

Освен солистите и ансамбъла на балета на Държавна опера – Бургас, в сценичната феерия в неделя в залата на Операта ще вземат участие и възпитаници от балетните паралелки на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас и Детски балетен театър “Капка“. Пищната сценография, издържана в приказна коледна стилистика, както и изящните костюми, са създадени от художника Радостин Чомаков. Репетитор на балетната трупа е Галина Калчева,  помощник-режисьор – Петър Тихолов.

Забележителната постановка на знаковия балет, който по традиция се изпълнява по Коледа, е дело на проф. Хикмет Мехмедов и съчетава най-доброто от  общоприетия облик за един празничен спектакъл с присъщия на изтъкнатия хореограф и режисьор перфекционизъм – по  отношение на детайлите, имплицитно заложените послания, придаващи емоционален пълнеж на изградените образи. Постановката на „Лешникотрошачката“ неслучайно се радва на дългогодишен сценичен успех, тъй като е еманация на най-доброто от класическата школа, добавяйки мекота, финес и вкус към всяка една подробност,  чрез която се изгражда изящната цялостна визия.

Красивата история за Маша и Лешникотрошачката, превърнал се в чудния сън на девойката в Принц, ще пресъздадат солистите на балетната трупа Даниела Туртуманова-Стоянова и Теодор Цаков.  В образа на Черната кралица ще се превъплъти  солистката Емона Георгиева – тя направи своя дебют в ролята на сцената в зала „Сливен“ в „града на стоте войводи“, а през м. февруари т. год. дебютира и в ролята на Маша на бургаска сцена. В образа на Дроселмайер влиза Светлан Николов, Фриц ще бъде отново Александра Раева от Детски балетен театър „Капка“ – талантливата Алекс направи дебют в ролята през м. декември 2021 г. Приятелки на Маша ще бъдат Ива Кавръкова и Илина Константинова. В ролята на майката на Маша влиза Елена Георгиева.

Балетът на Чайковски е поставен за първи път в седмицата преди Коледа на 1892 г. в Мариинския театър в Санкт Петербург, но без особен успех. Повече от четиридесет години са били нужни, за да получи световно признание – в Англия е поставен през 1934 г., десет години по-късно успехът го следва в Сан Франциско, САЩ, а след още десет – и в Ню Йорк, където достига върха на славата си. Оттогава балетът се поставя там всяка година по Коледа и това е неизменна традиция. Либретото на „Лешникотрошачката“ е на тандема Всеволожки – Петипа, които са в основата на най-успешните творби на Чайковски.

Постановката на бургаската опера, също традиционна за коледните празници, е добре позната както на сцената в морския град, така и в страната. Преди коронакризата, спектакълът на проф. Хикмет Хикмедов е бил чест гост на театрите в България в края на декември и винаги се е радвал на изключителен интерес.

За солистите:

Даниела Пламенова Туртуманова-Стоянова – в ролята на Маша, e родена на 16.08.1995 г, гр.  София. Възпитаничка на Национално училище за танцово изкуство София. Висшето си образование завършва в „Национална музикална академия проф. Панчо Владигеров“ София – бакалавър и магистър, специалност – балетна педагогика. Дебютира в главна роля в балета „Лешникотрошачката“ още през 2014 г , когато е на 18-годишна възраст и работи в Държавна опера Бургас едва от 2 месеца. През годините изиграва още редица други главни роли в балетите: „Спящата красавица“, “ Пепеляшка“, „Куклената фея“, „От табора до небето“, Приказни сезони“,  „Червената шапчица“, Капан за птици“ и други. Ръководител е на „Балетна школа За принцеси“ – Бургас.

Носител е на много награди като изпълнител и педагог.

Тодор Цаков – в ролята на Лешникотрошачката, е роден в град София през 1992 година. През 2011 г. завършва Националното училище за танцово изкуство – гр. София със специалност класически танц при педагог Петър Колдамов. 2008г. получава стипендия от танцова работилница „Петър Илиев“ и учи в гр. Чикаго при Даниел Дуел и Патриша Блеър.  През 2010 г. завършва на Трето място в Националния балетен кокурс „Анастас Петров“ в гр. Добрич. Гастролира като част от ансамбъла и солист с български, френски и украински трупи в Европа, Азия и Америка със спектаклите „Лебедово Езеро“, „Спящата Красавица“, „Лешникотрошачката“, „Дон Кихот“ и други. От 2014 г. до 2015 г. работи в Държавна опера гр. Русе. Дебютира като солист в спектаклите „Спящата красавица“, „Лешникотрошачката“ и „Лебедово Езеро“. Там дебютира и като хореограф със спектакъла „Странен Отряд“ Паралелно с работата му в гр. Русе, гостува в изпълнява солистични роли за Държавна опера – Пловдив. От 2015 г. до 2016 г. заминава за Украйна, където работи в Харьковский Национальный Академический Театр Оперы и Балета имени Н. В. Лысенко, участвайки в целият репертоар на театъра. В края на 2016 г. започва работа в Държавна опера  – Бургас, като паралелно с това учи и получава бакълаварска степен със специалност педагогика в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles