12.1 C
София
четвъртък, май 2, 2024
spot_img

Приемането в „Пирогов” вече само след PCR тест на място

Приемането в „Пирогов” вече ще става само след PCR тест, направен  на място. Това задължително изискване се въвежда от понеделник, 11 май, съобщи директорът на спешната болница проф. Асен Балтов.

По думите му необходимостта се налага заради високия брой инфектирани медици и помощен персонал в лечебното заведение. Към момента те са 50 човека.

Спешните случаи, които не могат да бъдат отложени, ще бъдат обслужвани веднага, както и д сега. Особеното при тях ще е, че ще бъдат настанявани в т. нар. буферни стаи, в които обслужването ще бъде като към инфектирани с COVID-19. Медиците при тях ще бъдат с пълни предпазни облекла.

„До излизане на резултатите от тестовете им ги приемаме все едно са инфектирани. Целта е да предпазим хората”, каза проф. Асен Балтов.

Около 50-60 пациента хоспитализират в спешната болница всеки ден.

Директорът й увери, че лечебното заведение разполага с достатъчно тестове към момента – около 6000 и може да си позволи изследването на новопостъпващите пациенти с цел опазване на здравето на другите болни и на медиците.

Той разказа, че сега частни лечебни заведения приемат пациенти с изискването да носят резултатите от направен PCR тест във външна лаборатория. Според проф. Асен Балтов това крие известни опасности.

„Възможно е човекът да е с отрицателен резултат, но до момента на приемането в болницата  да е срещнал някой с инфекцията и да се е зразил, което е пост фактум след изследването. Това крие риск. Затова настояваме да правим тестването при нас, в „Пирогов”, посочи директорът на спешната болница.

По думите му един заразен пациент може да инфектира ооло себе си 10-14 здравни работници. Толкова е обикновено броят на лекарите, медицинските сестри, санитарите и другия персонал в болницата, с които се среща той.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles