15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Путин преименува Църквата в Украйна

Путин и политическото му обкръжение в Кремъл преименуваха православната църква в Украйна. Няколко пъти те вече я наричат „Руска православна църква в Украйна“. Досега официално тя се наричаше Украинска православна църква – Московска патриаршия.

„Президентът на Русия Владимир Путин обсъди в петък вечер с постоянните членове на Съвета за безопасност на Русия въпроси от вътрешната и външна политика, в това число и ситуацията около Руската православна църква в Украйна“, съобщава „Интерфакс”, позовавайки се на прес-секретаря на държавния глава Дмитрий Песков. „На съвещанието се обсъждаха въпроси от вътрешноруски социално-икономически проблеми, засегната е и международна проблематика. Състоя се също обмяна на мнения за положението на Руската православна църква в Украйна след известното решение на Константинополския патриарх. Говори се за положението на Руската православна църква в Украйна след взетото от синода на Константинополската патриаршия решение за предоставяне на автокефалия на църквата в Украйна, отмяната на грамотата от 1688 г. за преминаване на Киевска митрополия под юрисдикцията на Московска патриаршия и заявлението за възстановяване на ставропигията на Вселенския патриарх в Киев“, се казва в съобщението.

В понеделник (15 октомври) се очаква патриарх Кирил и синодът в Москва на излязат с ответни мерки, както бе заявено в края на миналата седмица след действията на Вселенския патриарх Вартоломей Първи (виж ТУК).

 

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles