5.2 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Разследват директори на 7 болници

Прокурорски проверки вървят в 7 болници. Става въпрос за многопрофилните държавни в градовете Ловеч, Враца, Бургас, Русе, Велико Търново, Кърджали, както и общинската болница в Попово. Започва проверка и в „Пирогов“. Това стана ясно от изказване на прокурор Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор Сотир Цацаров. Тези лечебни заведения са пред фалит. Разследванията са за безстопанственост.

Резултатите от проверката показват, че директорът на Регионалната здравноосигурителна каса Антонио Маринов. Чрез разрешително за дейност на частна болница здравната каса е ощетена с 1 млн. лева.

В не малко от случаите здравната каса е източвана по схемата „болница в болницата“. Това означава на територията на едно лечебно заведение действат друго, като обикновено първото е държавно, а второто частно. И в двете се извършват едни и същи дейности, като държавната болница плаща на частната за дейността. Тази практика беше забранена с промяна на нормативната уредба от 14 декември 2010 г. с цел да не служи като начин за източване на НЗОК. Само за пример, Русенската болница има сключени 28 договора.

Проверките са разпоредени, след като главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира в резултат на протестите във Врачанската болница в началото на есента.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles