6.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Семената на каставицата в две последователни години дават мъжки цветове

Семената от домашните краставици се събират много лесно, съхраняват се продължително време, дори до 6 години. Събрани веднъж обаче, те не бива да се засаждат на следващата година, защото няма да се получи очакваната реколта. Необходмо е да престоят 2-4 години.

В общи линии, процесът на съхраняване е почти като този на доматите, но има няколко отличителни момента.

Добрите семена са от 4-камерен плод

Основно правило е семена да не се взимат от хибрид, а само от сорт. Хибридите нямат свойството на възпроизвеждат родителските характеристики в следващите поколения. Затова от тях ще израстнат безплодни бурени.

За семена се избира не трикамерен, а четирикамерен плод, т.е. с четири семенни камери. Освен това, те трябва да се вземат от предната третина на плода там, където е бил цветът. Практиката на опитните градинари показва, че заделени от тази част, те дават изобилна и здрава реколта.

Краставицата за семена не била да е прекалено голяма за конкретния сорт. Ако сте си харесали такава и тя лежи на земята, подложете под нея дъсчица, за да не се увреди. Преди да я разрежете, оставете да пожълтее, дори да стане леко кафява, да омекне, а опашчицата й да е суха. Ако времето е дъждовно, откъснете харесания плод и го оставете да доузрее у дома.

Така готовата краставица се разрязва по дължина. Семенната й част, заедно с воднистата, се изгребва с лъжичка и се поставя в неметален съд. Ако има загнила част, тя се изрязва. За обеззаразяване, красавицата се обработва с разтвор на меден сулфат. Съдът се покрива неплътно с капак или марля и се оставя да ферментира леко. Ако „семенната кашичка“ е твърде суха и видите, че ферментация няма да се получи, можете да добавите малко вода. След ферментацията се получават чисти семена, които не са се спекли. Предотвратява се прорастването. В естествени условия инхибиторите – специални вещества, се разрушават.

Краставиците семена са годни до шест години съхранение

Процесът на ферментация отнема 24-48, но не повече от 72 часа. На повърхността се появяват мехурчета. Добрите семена се спускат на дъното, а празните изплуват на повърхността и се отстраняват. После се промиват с течаща вода и се оставят в чинийка, върху парче плат или хартия, да изсъхнат. Сушат се няколко дни, като периодично се обръщат.

Така получените семена от краставица в домашни условия  се слагат в хартиени пликове или торбички от платно. Не забравяйте да ги надпишете – сортът и годината на реколтата. Съхраняват е на прохладно място.

Добитите семена не бива да се засаждат на следващата година, защото ще се получат пустоцвети, тоест мъжки цветове. Семената на краставицата, както и на другите растения от семейство тиквени, трябва да отлежат от две до четири години, за да се формират женски цветове след засаждането и да дадат добра реколта.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles