7.1 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Филм за Зографския манастир във фестивала „Sofia Biting Docs“

Нов филм за Зографския манастир „Св. вмчк. Георги Победоносец” в Атон ще бъде показан по време на фестивала „Sofia Biting Docs“.

На 7 октомври от 15.00 ч. ще бъде неговата премера в Дома на киното. След прожекцията екипът ще отговаря на въпроси на зрителите.

Лентата е озаглавена „Градината на Пресвета Богородица” и  разказва за ежедневието на монасите от Зографския манастир.

Камерата повежда зрителя в най-съкровените кътчета на Светата обител в откровен разговор с монасите. Последвява ги в кухнята и приготвянето на манастирските гозби, цепенето на дърва и чистенето, ателието и начинът, по който рисуват братята.

Филмът разказва и за събитие, случило се преди трийсетина години. През 1985 година генерал-лейтенант от Кипър пътува към манастира, носейки като дар голяма икона. Това, което ще последва, променя завинаги живота му.

„Градината на Пресвета Богородица“ е дело на творческия екип Силвия Павлова (продуцент) и Борислав Павлов (режисьор), основатели на българската продуцентска компания Павлов Филмс. Това е първият им съвместен пълнометражен проект. Благодарение на дългогодишните близки взаимоотношения между режисьора Борислав и братството в Зографския манастир, той получава специално разрешение да заснеме видеоматериала. Екипът успява да събере уникални кадри.

 

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles