6.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Фотоизложба в Добрич за създателя на българския балет

Фотодокументална изложба в Добрич разказва за личността и творчеството на първосъздателя на българския балет. Тя е експонирана в дома-паметник „Йордан Йовков“ и е озаглавена „„Анастас Петров – принцът на танца“, съобщиха от там.

Снимките са част от богатия му архив, дарени през 80-те и втори път през 90-те години от неговата сестра Пенка Петрова Дачева.

Анастан Петров е роден прези 120 години в Добрич, учил е в Берлин в елитната школа на Евгения Едуардова, при известния танцьор Макс Терпис. При него той се обучава в модерен пластически танц.

Петров поставя първата балетна постановка в България – „Копелия“, а след нея и първата на българския балет с фолклони мотиви „Змей и Яна“.

„Любопитен факт е, че Анастас Петров е първият и дълги години единствен мъж солист в нашия балет, който живее тогава в операта. Освен това той е първият творец, който създава балетна школа у нас. През 20-те и 30-те години на миналия век стотици малки деца преминават през неговата балетна школа. Той ги учи на първите стъпки в това трудно и много фино изкуство. От тази школа тръгват едни от най-големите ни балетни изпълнители, като Славка Руе, Красимира Колдамова, Нина Кираджиева, Асен Гаврилов и други много големи имена“, разказва уредникът Кремена Митева от музея в Добрич.

Българският балетмайстор е носител на много награди и Дом-паметник „Йордан Йовков“ има възможността да покаже в изложбата повечето от тях, като най-ценната е получената през 1977 година Хердерова награда.

„Това е европейско признание за балетното изкуство на Анастас Петров. Той има много творчески планове в живота си, имал е идеи да развива своята балетна школа, но умира 1978 година вече в една така доста напреднала възраст 79-годишен и неговият наистина блестящ творчески път стига с твоя естествен край. Но нашата идея всъщност е показвайки подобни изложби, да вдъхновим поне няколко млади хора да тръгнат по този много труден. Виждаме колко усилия влагат участниците в балетния конкурс „Анастас Петров“, който е създаден в памет на балетмайстора и тръгва от далечната 1982 година. Заслугата е изцяло на Общината в Добрич. Вече са минали над 15 издания и има много лауреати, първите от които много известни и утвърдени балетни изпълнители. По време на гала концертите виждаме действително тази грация, този финес, как са се родили в резултат на дълги години усилия на тия млади хора, от първите стъпки да стигнат до едно съвършенство, което да впечатлява и омагьосва публиката. Но колкото и труден да е този път, виждаме, че балетът продължава да вълнува най-младите, че в танцовите училища в България, най-вече в София, има деца, които се занимават с класически балет и модерни танци. Вярваме, че балетното изкуство има бъдеще и ние искаме по някакъв начин чрез нашите изложби да подкрепим това бъдеще“, каза д-р Кремена Митева.

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles